ZDRAVO, MAESTRO!

SRAMOTAN KRAJ GRANDIOZNE KARIJERE Čuveni američki dirigent dobio otkaz u Metropolitan Operi nakon što su ga prokazali kao seksualnog predatora

S lijeva na desno: Placido Domingo, James Levine, Jose Carreras i Luciano Pavarotti snimljeni 1999. godine
 REUTERS

Njujorška Metropolitan Opera otpustila je u ponedjeljak Jamesa Levina, jednog od najznačajnijih i najvećih američkih dirigenata današnjice.

Tako je nakon četiri desetljeća završila Levinova suradnja sa slavnom kućom zbog 'vjerodostojnih dokaza' da je bio umiješan u seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Istraga je otvorena još prošlog prosinca nakon članka u New York Timesu, a iz Metropolitan Opere su poručili kako ne žele detaljno ulaziti u sve aspekte istrage u kojoj je ispitano 70 osoba.

Naglašeno je kako je istraga pokazala da je maestro Levine provodio 'seksualno uznemiravanje nad ranjivim umjetnicima u ranom stadiju njihovih karijera nad kojima je imao autoritet'.

Legendarni maestro, kojeg su mnogi smatrali najvećim američkim dirigentom još od Leonarda Bernsteina, tako u 74. godini osramoćen odlazi iz slavne kuće i vjerojatno iz svijeta glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:45