NIMA SPLITA DO SPLITA

U SPLITU POČEO TJEDAN PORINA Veliki prošlogodišnji uspjeh manifestacije osigurao ostanak u Splitu, pripremljen bogati glazbeni i zabavni program

 PR

Glazbena nagrada Porin nakon iznimnog prošlogodišnjeg uspjeha i velikog interesa Splićana i ove godine održava se u Splitu. Tjedan Porina je prepun glazbenih i zabavnih događanja na različitim lokacijama u gradu te je započeo u srijedu, koncertom Massima, a službeni početak obilježen je danas svečanim podizanjem zastave Porina na splitskoj Pjaci. Najmlađi članovi dječjeg zbora Srdelice koji su i pjesmom uljepšali ovu prigodu, zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Goranom Kovačevićem, podignuli su zastavu na stijeg čime je Tjedan Porina i službeno započeo. Kovačević izrazio je veliko zadovoljstvo što je Porin i ove godine u našem gradu:

- Jako nam je drago što je najveća hrvatska glazbena manifestacija i ove godine, po drugi put u Splitu. Naš grad se diči svojim brojnim glazbenim velikanima i zato pozivam sve sugrađane i naše goste da uživaju cijeli ovaj tjedan u glazbenim događanjima koja će se održavati ususret Porinu, da uživaju u društvu brojnih zvijezda koje će boraviti u našem gradu. Porinom obilježavamo i početak predsezone u Splitu, kompletna produkcija i glazbenici popunit će splitske hotele i obogatiti ponudu događanja u gradu i nadamo se da će i u budućnosti, unatoč oštroj konkurenciji drugih gradova, Porin ostati u Splitu - rekao je Kovačević.

- Izuzetno mi je drago što je Porin i ove godine u Splitu i to primarno zaslugom gradonačelnika g. Ive Baldasara i njegovog zamjenika g. Gorana Kovačevića, te župana g. Zlatka Ževrnje. Porin je primarno glazbena nagrada, a ne glazbeno natjecanje i svi koji su na Porinu su praktički pobjednici. Zahvalio bih Srdelicama i Jovici Škari što njeguju glazbu i educiraju naše najmlađe već trideset i pet godina, kroz dječji zbor koji je stariji i od samog Porina. Zahvaljujem Splićanima na gostoprimstvu i pozivam svih da nam se pridruže na 23. dodjeli glazbene nagrade Porin u četvrtak, 17.03. s početkom u 19:30. i budu dio najvećeg glazbenog spektakla, a oni koji ne budu mogli do Gripa moći će nas pratiti u izravnom prijenosu na prvom programu HTV-a - rekao je Barišić.

Ovogodišnja posebnost uz još inovativniju produkciju od prošlogodišnje i brojne hrvatske glazbene zvijezde među kojima Josipa Lisac, Massimo, Neno Belan, TBF i brojni drugi su i statua Porina za životno djelo. Bit će izrađen od bračkog kamena čija je starost više od 70 milijuna godina, a svaki od kipića bit će unikatni ručni rad, djelo učenika Klesarske škole Pučišća, jedine škole takve vrste u ovom dijelu Europe.

Svečana dodjela nagrade Porin i ove godine bit će otvorena za širu javnost, a održava se u velikoj dvorani ŠC Gripe u četvrtak, 17. ožujka s početkom u 19.30 sati.

PR

Statua Porina za životna djela stara je više od 70 milijuna godina

Glazbena nagrada Porin i nije među najstarijima na svijetu, ali njena statua zasigurno jest. Naime ovogodišnji Porin za životno djelo bit će izrađen od bračkog kamena čija je starost više od 70 milijuna godina. Svaki od kipića bit će unikatni ručni rad, djelo učenika Klesarske škole Pučišća, jedine škole takve vrste u ovom dijelu Europe.

- Iznimno nam je zadovoljstvo na ovaj način doprinjeti nagradi Porin, to je vrijedno priznanje školi i radu naših učenika. Kipiće izrađujemo od "Veselja unito“, vrste kamena iz geološkog vremena krede, starosti između 70 i 80 milijuna godina. Svaki komad je ručni rad čija izrada traje oko 15 dana što uključuje grubu obradu kamene ploče, prenošenje kontura te završne radove uz korištenje finih klesarskih alata - ističe ravnatelj škole, Tonči Vlahović.

Od njenog osnutka 1909. do danas, Kle

sarska škola u Pučišćima obrazovala je na tisuće majstora obrade kamena, istovremeno poštujući tradiciju te prateći najmodernija tehnološka dostignuća. Škola danas broji 86 đaka i suradnja s glazbenom nagradom Porin prva je suradnja ovakve vrste u njenoj 107 godina dugoj povijesti.

- Od kamena Veselje izrađena su remek djela dalmatinske renesanse, a budući da je jedna od uloga glazbe i veselje, ne vidim prikladnijeg materijala za Porin od tog. Suradnja naše Klesarske škole i 23. Porina sjajno se uklapaju u godini u kojoj obilježavamo 450. obljetnicu osnutka pučiške župe i 200 godina općine. Vjerujem da će i u ovogodišnji Porin biti utkano puno veselja i ljubavi, ali i djelić identiteta učenika Klesarske škole koji dolaze iz svih krajeva Lijepe naše - izjavio je Marino Kaštelan, načelnik Općine Pučišća.

Britanski portal Global Grasshopper nedavno je Pučišća uvrstio među 15 najljepših malih mjesta u Europi, a osim kamenih Porina, iz tog bračkog mjestašca dolazi i jedan Porinovac, Neno Belan, koji često ističe kako su mu, uz Split i Rijeku, Pučišća treća životna adresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08