IMAO JE 82 GODINE

UMRO JE LEONARD COHEN Otišao je muzički bard, legendarni kanadski kantautor, jedan od najvećih glazbenih vizionara današnjice

 Eloy Alonso / REUTERS

Umro je kanadski kantautor Leonard Cohen (82), objavljeno je u noći s četvrtka na petak na njegovoj službenoj Facebook stranici.

- S dubokom tugom javljamo da je legendarni pjesnik, skladatelj i umjetnik Leonard Cohen preminuo, stoji u objavi na Facebooku.

- Izgubili smo jednog od najvećih vizionara glazbenog svijeta, dodaje se u objavi.

Drugi detalji o Cohenovoj smrti nisu objavljeni, zna se tek da će posljednji ispraćaj biti organiziran u Los Angelesu.

Cohen je nedavno u intervjuu za The New Yorker izjavio da i 'njegov sat otkucava' te je izrazio sumnju u mogućnost dovršetka još jednog albuma nakon tada nadolazećeg, 14. po redu 'You Want It Darker', koji je izašao 21. listopada.

- Spreman sam umrijeti, rekao je tada.

Tijekom glazbene karijere koja se protezala na više od 45 godina, Cohen, rodom iz kanadskog Quebeca, je napisao desetke pjesama koje su s malo riječi dubinski progovarale o religiji i ljubavi, depresiji i samoubojstvu, politici i ratu. Mnoge od njih otpjevali su neki od vodećih izvođača svih žanrova, od Judy Collins i Tima Hardina pa do U2-a, Eltona Johna, Stinga, Trishe Yearwood i Arethe Franklin.

Prvi je album, nakon što je prekinuo dotad obećavajuću spisateljsku karijeru, objavio 1967., kada je već navršio 33 godine života.

Mnogi će ponajviše pamtiti skladbu 'Hallelujah', koja je vjerojatno njegova najizvođenija, a gotovo sigurno najobrađivanija pjesma.

Njegov posljednji album, 'You Want it Darker', izašao je u listopadu i naišao je na izrazito pozitivne reakcije glazbenih kritičara.

KONAČNI OPROŠTAJ OD LJUBAVI I ŽIVOTA Glazbeni kritičar Jutarnjeg o novom albumu Leonarda Cohena

Cohen je preminuo samo nekoliko mjeseci nakon smrti njegove muze, Norvežanke Marianne Ihlen, kojoj je 1967. posvetio evergreen 'So long, Marianne'.

Nekoliko dana prije njezine smrti krajem srpnja njezin bliski prijatelj Jan Christian Mollestad stupio je u kontakt s Cohenom i javio mu da Marianne umire.

- Trebalo je samo dva sata i stiglo je Leonardovo prekrasno pismo upućeno njoj. Sljedeći dan smo joj ga donijeli i ona je bila potpuno pri svijesti i bila je sretna da je već nešto napisao za nju, ispričao je Mollestad početkom kolovoza za kanadski radio CBC.

U pismu je Cohen napisao Marianne da je došlo vrijeme kada su doista stari "i naša tijela se raspadaju i mislim da ću doći za tobom vrlo brzo. Znaj da sam toliko blizu tebe da kad bi ispružila ruku, mislim da bi mogla dosegnuti moju".

- I znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i tvoje mudrosti, ali ne moram reći ništa više o tome jer ti to sve znaš. Ali sada, samo ti želim dobro putovanje. Zbogom stara družice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na putu, stoji u pismu, koje iz današnje perspektive djeluje proročanski.

Nedugo nakon što je objavljena vijest o Cohenovoj smrti, mnogi su na društvenim mrežama počeli izražavati žal i sućut, među njima i neka poznata lica.

- Danas je otišao briljantan kanadski umjetnik. Leonarde Cohenu, počivaj u miru. Hallelujah, napisao je na Twitteru glumac Kiefer Sutherland, dok je glumica Mia Farrow jednostavno citirala dva stiha iz Cohenove pjesme 'Anthem'.

- Dragi Leonarde Cohenu, hvala ti za sve tihe noći, refleksije, perspektive, podsmijehe i istinu, napisao je Russell Crowe.

- Nema tog umjetnika čija je glazba zvučala kao ona Leonarda Cohena. Njegovo je djelo utjecalo na čitave generacije. Falit će i Kanadi i cijelome svijetu, napisao je na Twitteru kanadski premijer Justin Trudeau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:15