IN MEMORIAM

UMRO MIROSLAV MILETIĆ Proslavljeni hrvatski skladatelj osnovao je gudački kvartet Pro Arte kojim je promovirao suvremenu glazbu naših autora

 Mate Piskor / CROPIX

SISAK - U 93. godini u Zagrebu je umro Miroslav Miletić, proslavljeni hrvatski violinist i kompozitor, rođen u 1925. godine u Sisku.

Diplomirao je 1953. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer violina kod profesora Ivana Pinkave. Komornu glazbu završio je kod profesora Antonia Janigroa. Pohađao je privatni studij kompozicije u Zagrebu, Salzburgu, Hilversumu i Darmstadtu. U Pragu se usavršavao za violu (L. Czerny) i skladanje (Pavel Bořkovec). Sa gudačkim kvartetom Pro Arte, kojeg je utemeljio 1960. godine, profilirao je suvremenu glazbu hrvatskih autora. Održao je brojne koncerte po zemljama Europe, Amerike, Afrike i bivšeg Sovjetskog Saveza, promičući dostignuća hrvatske komorne glazbe.

Njegov skladateljski opus nastaje na temelju pozitivnih iskustava tradicionalnoga glazbenoga govora i na bujnosti folklornog izraza s kojim je oduvijek bio vrlo blizak. Od 1946. godine vodio je Zagrebačku filharmoniju i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Kao predavač viole bio je zaposlen u Glazbenoj školi "Pavao Markovac" u Zagrebu, u periodu od 1959. do 1982. godine.

Miroslav Miletić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: 1959. - nagrada Zaklade Gaudeamus (Koncert za violu i orkestar);1960. - Zlatni lav u Veneciji (glazba za film Piko);1967. - Zlatna medalja u Vercelliju (Diptih za violončelo i glasovir; Suita in modo antico); 2002. - Vjesnikova nagrada za glazbu Josip Štolcer Slavenski; 2009. - diskografska nagrada Porin za životno djelo i druge. Inicijativom Matice hrvatske Sisak u Sisku se od 2001. godine održava manifestacija pod nazivom "Dani glazbe Miroslava Miletića". Festival se održava svake godine, a na njemu se promovira suvremena glazba. "Dani glazbe Miroslava Miletića" jedno je od najvažnijih glazbenih događanja u gradu Sisku, ali i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:50