ISPOD DUGE

VIDEO: BLACK LIPS Genijalni album nasljednika Rolling Stonesa

Stonesi će ovog ljeta ipak nastupati po Europi i ti će koncerti biti jedna od posljednjih prigoda da “najveći rock bend na svijetu” vidite u akciji. I pola stoljeća nakon objave prvih snimaka Stonesi zaslužuju vašu pažnju i vaš novac, no želite li se još bliže primaknuti atmosferi njihovih nastupa kao mladića iz predgrađa Londona, napaljenih ranih 60-ih na američki rhythm&blues, uputnije vam je i mnogo jeftinije otići na koncert Black Lipsa iz Atlante. Gdje? U Šibenik, 3. kolovoza, a u sklopu festivala koji će agilni koncertni promotor Mate Škugor u svom rodnom gradu organizirati u prvom tjednu kolovoza. Podsjetnika radi, prethodni album Black Lipsa “Arabia Mountain” producirao je Mark Ronson, producent remek-djela Amy Winehouse “Back To Black”, a koji kao DJ u lipnju nastupa na hvarskom festivalu FOR 2014, dok im je sedmi album “Underneath The Rainbow” producirao Patrick Carney iz The Black Keysa koji, pak, stižu na INmusicu.

Nisu Black Lips više srednjoškolci kao početkom milenija, kad im je bilo zabavno povraćati i skidati se do gola na pozornici, no i na sedmom albumu pere ih ista rock’n’roll groznica s početka karijere, a koja je prala i Stonese. Black Lips, koje smo imali prigodu prije nekoliko godina čuti uživo na furioznom i kaotičnom, ali i fenomenalnom koncertu u zagrebačkoj Galeriji SC, jedan su od najhipsterskijih, najkulerskijih i najsuštinskijih rock’n’roll bendova današnjice, baš kao što su to Stonesi bili sredinom 60-ih. Black Lips, doduše, nikada neće doživjeti uspjeh Stonesa, ali to ne mijenja činjenicu da su ovi južnjački luđaci u svojoj srži vrlo bliski esenciji rock&rolla i rhythm&bluesa kakvu je tada mali londonski, a kasnije “najveći rock bend na svijetu”, utjelovio 60-ih. Važno je naglasiti da Black Lips ne imitiraju ni Beatlese iz hamburške ili faze prva četiri albuma, pa čak ni garage-punk uzore iz 60-ih poput The Sonicsa i kultne psychobilly bendove poput The Crampsa, nego predstavljaju unikatan, instantno prepoznatljiv i do pucanja napet rock&roll bend koji unatoč zveketu i kaotičnosti ispaljuje sjajne i bombastične pop melodije.

Britanci bi i danas od ovakvog benda, kad bi ga imali, napravili velike zvijezde s niskom hitova kao što su svojedobno to učinili s The Libertinesima. Amerikanci, nažalost, rock’n’roll bendove poput Black Lipsa, čak i kad posjeduju izraženu komercijalnu crtu, drže “zaključane u podrumu”, ali to je njihov problem. Ako vam se dopada blues-rock The Black Keysa ili ste voljeli prve albume The Strokesa i Black Rebel Motorcycle Cluba, nema niti jednog razloga da ne odete u Šibenik, odnosno da ne posegnete za “Underneath The Rainbow” koji bi za nekoliko godina mogao postati kultnim djelom pa čak i klasikom hispterskog i postmodernističkog rocka 21. stoljeća. Zamalo genijalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:37