ODLAZAK LEGENDE

VIDEO: GLAZBENI VELIKAN JE IZGUBIO POSLJEDNJU BITKU Preminuo osnivač utjecajnog benda koji je dao snažan glas cijelom glazbenom pravcu

 Profimedia
 

Preminuo je Grant Hart, bubnjar utjecajnog punk rock benda Hüsker Dü, prema informaciji koju je objavio Variety, te Billboard, NME... Grant Hart je imao 56 godina i borio se s rakom, a na službenoj Facebook stranici benda objavljena je njegova fotografija bez teksta.

Bend koji je Grant osnovao s Bobom Mouldom i Gregom Nortonom 1979. godine unio je u novi val punka kombinaciju melodičnosti i hardcore ritma, te se često ističe kao ključan uzor Davea Grohla (Foo Fighters, Nirvana). Grant je bio kaoautor pjesama ('The Girl Who Lives on Heaven Hill', 'Turn on the News'...) koje su kritičari hvalili, a njegov melodični glas dao je pečat glazbenom stilu benda, kao i cijelog glazbenog pravca.

Rođen je u Minnesoti, a s 10 godina doživio je obiteljsku tragediju jer mu je starijeg brata pregazio pijani vozač. Svoj prvi komplet bubnjeva i ploče Hart je naslijedio od brata, te je ubrzo počeo svirati u nizu bendova, ali ga nije zanimala rock glazba tog doba već je radije slušao glazbu iz filmova i kompilacije hitova 50-ih i 60-ih.

Nakon raspada benda Hüsker Dü 1988. godine, ponajviše uslijed problema s drogom i razmirica Harta i Moulda, Hart je osnovao trio Nova Mob, u kojem je pjevao i svirao gitaru. Nakon raspuštanja tog benda 1997. usredotočio se na solo karijeru.

Inspiriran prijateljstvom s kultnim piscem Williamom S. Burroughsom, u srpnju 2013. objavio je dvostruki album 'The Argument', zasnovan na epu 'Izgubljeni raj' Johna Miltona iz 1667. koji se bavi temom kako čovjek, ako je Bog dobar i svemoćan, objašnjava zlo. U listopadu 2013. dokumentarist Gorman Bechard objavio je biografski film Every Everything, the music, life & times of Grant Hart o Grantu Hartu u kojem je Grant jedini sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:42