OK COMPUTER

VIDEO: JEDAN OD NAJUTJECAJNIJIH ALBUMA SVIH VREMENA SLAVI 20 GODINA Označio je puni zaokret u britanskoj glazbi, a do danas nije izgubio svoj značaj

Prije točno 20 godina izašao je jedan od najutjecajnijih albuma svih vremena - 'OK Computer' britanske grupe Radiohead. Radi se o albumu koji je potpuno promijenio smjer rock glazbe i savršeno pogodio društveno raspoloženje koje će obilježiti početak 21. stoljeća. Puna dva desetljeća kasnije, OK Computer je jednako relevantan kao i na dan kada je izašao.

Prvi studijski album Radioheada, 'Pablo Honey', kritičari su doživjeli kao dio grunge pokreta, dijelom zanimljiv ali ni po čemu izuzetan. 'The Bends' je zvuk benda pomaknuo prema korištenju klavijatura i grubljim gitarskim dionicama, te je dobio i znatno bolje kritike.

EMI

Na ljeto 1997. godine već se dobrano osjećao 'zamor' materijala tada vodećih glazbenih smjerova - britpopa i grungea - a Radiohed se našao pred kreativnim izazovom.

S novim albumom odlučili su napraviti oštar rez u odnosu na svoje prethodne skladbe, i ponudili svijetu fantastično produciran, intelektualno zahtjevan, dubok i nadasve eksperimentalan album pun električnih zvukova i apstraktnih tekstova.

Kada su ga menadžeri EMI Musica poslušali, smjesta su snizili očekivanja broja prodanih primjeraka s 2 milijuna na pola milijuna - vjerovali su kako se radi o 'nekomercijalnom zvuku' koji će biti teško prodati. No, OK Computer dosegao je prvo mjesto na listi albuma u Ujedinjenom Kraljevstvu, i prodan je u više od 4,5 milijuna primjeraka.

Atmosferične skladbe s albuma odišu nostalgijom, paranojom, anksioznošću i otuđenošću, osjećajem bespomoći i svijeta koji bježi van kontrole pod utjecajem tehnologije. Album je naglavačke okrenuo pozitivnu i optimističnu atmosferu koja je vladala u Velikoj Britaniji nakon pobjede Tonyja Blaira.

Skladbe su kritizirale konzumeristički duh, trivijalizaciju tehnologije, te suvišnu proizvodnju i pretjerivanje modernog društva. Rugale su se korporativnoj kulturi, ispraznosti kulta zdravog života, prislinoj i farmakološkoj sedatiranosti prirodnih ljudskih emocija.

Album je oduševio kritičare diljem svijeta, i od početka mu se predvičao značajni utjecaj. Kritičar Nick Kent tada je ponudio proročansko viđenje albuma:

- Drugi će možda prodati više primjeraka, ali za 20 godina kladim se da će se na OK Computer gledati kao na ključnu ploču 1997. godine, onu koja je pogurnula rock glazbu prema naprijed, umjesto da je samo umjetnički renovirala prizore i pjesme iz ranijih era, napisao je Kent, a danas možemo sa sigurnošću reći kako je bio u pravu.

U međuvremenu, OK Computer se pojavio na brojnim listama najboljih albuma desetljeća i najboljih albuma svih vremena. Njegov utjecaj promjenio je dominantan smjer britanske popularne glazbe, a brojni kritičari smatraju kako je izrodio novu generaciju alternativnih rock-bendova.

Dvadeset godina nakon što je izašao, OK Computer i danas savršeno oslikava i kritizira društvo u kojem živimo, pjesmama u kojima se svatko od nas može prepoznati, koje postaju sve bolje sa svakim novim slušanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:30