SLAVLJE ROCKA

VIDEO: JESTE NABRIJANI NA 'BRIJAČNICU'? Na Velesajmu sviraju Majke, Partibrejkers, Repetitor,Superoperater, Disciplin A Kitschme...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2016. u 17:55

EPH / promo

Zadnji vikend siječnja donosi Majke, Repetitor, Partibrejkers, Superoperater, Disciplin A Kitschme, Kawasaki 3P...

Dvodnevni festival Brijačnica na Zagrebački velesajam zadnji vikend siječnja donosi Majke, Repetitor, Partibrejkers i Superoperater! Dvodnevna doza najbrijavanja rezervirana je za 29. i 30. siječnja. Headliner prvog dana su Majke koje se vraćaju pred publiku nakon rasprodane Tvornice, a uz njih reprezentaciju prvog dana čine Repetitor, Superoperater i Disciplin A Kitschme.

Headliner drugog dana su Partibrejkersi, koji će promovirati svoj novi studijski uradak, a uz njih sviraju Kawasaki 3P, M.O.R.T. i Yellow Buzz.

Majke

Goran Bare je 9. listopada u rasprodanoj Tvornici proslavio pedeseti rođendan, koncert koji je poslužio kao sjajna uvertira u ono što nas čeka na Brijačnici. Dobar stari žestoki rock and roll.

Iza Bare je duga i turbulentna karijera koja traje više od tri desetljeća tijekom kojih je objavio desetak albuma. Trenutno je u studiju gdje s novom/starom postavom Majki ( Kruno Domačinović i Davor Rodik na gitarama, Alen Tibljaš - bubanj, Dan Divjak – klavijature i Berislav Vrabec – bas gitara) završava novi album.

Repetitor

Beogradski garažni post punk trojac Repetitor vraća se točno godinu dana nakon njihovog najvećeg zagrebačkog solo koncerta, onog u Velikom pogonu Tvornice Kulture. Milena Milutinović (bubnjevi), Ana-Marija Cupin (bas, vokal) i Boris Vlastelica (gitara, vokal) svoj prepoznatljivi zvuk polako su gradili pod utjecajem žestokog rock'n'rolla, post-punka i svega između, a visoko energične pjesme stvaraju u međuodnosu instrumenata i vokala.

Od osnutka 2005. godine, Repetitor je postao jedan od najprodornijih mladih bendova s Balkana, svoj utjecaj redovito šire na koncertima po cijeloj Europi, te na svim velikim festivalima kao što su Sziget, Exit, SuperUho ili Waves Vienna.

Partibrejkers

Partibrejkerse su u Beogradu 1982. osnovali godine Cane, bubnjar Goran Bulatović-Manzanera i gitaristi Nebojša Antonijević - Anton i Ljubiša Kostandinović. Nazvali su se Partibrejkers, kako su sami sebe 
doživljavali. Prvi nastup imali su 4. 10. 1982. u beogradskom "Dadovu" kao predgrupa sastavu The Fifties, a svoj jedinstven spoj punka, garažnog roka i bluesa sa dvije gitare, bubnjem i glasom bez bas gitare, prvi put su predstavili pjesmom "Radio utopija" na kompilaciji "Ventilator 202" (1983). Singl "1000 godina/Večeras" (1984) najavio je kultni album "Partibrejkers", jedan od najboljih debija jugoslavenskog rokenrola, koji se pojavljuje u produkciji Dušana Kojića-Koje (Disciplina kičme) i benda, a donosi pored stvari sa singla niz Partibrejkers klasika kao "Ulični hodač", "Ona živi na brdu", "Gubitnik", "Ako si..."

"Volim tu vrstu muzike - ritam i blues, punk rock i sve to. Osjećam se ugodno što mogu time pokazati svoju osobenost i različitost. Sve ovo radim iz mogućnosti da pričam kažem što mislim o ovom svijetu i ljudima sa kojima živim, da prikažem svoje emocije, da utješim nekog tko se osjeća jako usamljeno ili ima frku što se razlikuje od krda", kaže danas Cane.Ubrzo poslije izlaska prvog albuma bend nakratko prestaje sa radom, da bi se okupio krajem 1986. u novoj postavi. Ključni autorski dvojac Cane i Anton, basist Dime Todorov-Mune i bubnjar Vlada Funtek objavljuju
"Partibrejkers II" (1988) na kojiem se nalaze "Prsten", "Put", "Mesečeva kći" i drugi hitovi.

Sa Igorem Borojevićem za bubnjevima slijedi "Partibrejkers III" (1989), koji dovodi bend iz undergrounda na prag velike popularnosti u Jugoslaviji zahvaljujući hitovima "Kreni prema meni", "Zemljotres", “Ono što pokušavam sad”, "Hipnotisana gomila"...

Koncertni album "Zabava još traje" (1992) je samo kazetno izdanje, na kome su i dvije studijske stvari "Svako ima pravo na mir" i "Veliki svet" gdje bubnjeve svira Borko Petrović.

U prvoj polovici devedesetih, vremenu
 ratova i sankcija, Cane i Anton nalaze snage da uz pomoć brojnih gostujućih muzičara objave još jedan sjajan album "Kiselo i slatko" (1994) na kome su "Hoću da znam", "Molitva", "Ja sam doktor"...

 Cane i Anton okupljaju novu postavu Brejkersa u kojoj su basista Gojko Sevar, bubnjar Darko Kurjak i gitarista Srđan Graovac i snimaju najprije stvari "Ludo i brzo" i "Rođen loš" za kompilaciju "Najbolje od najgoreg" (1996), a zatim i album "Ledeno doba" sa koga se izdvajaju naslovna pjesma, "Sit gladan" i "Ne možeš mi ništa"."Svaka postava koja je svirala je uvijek davala maksimum. Morala je da da, bila je prinuđena da da, jer svaka svirka ti je k’o borba za život. Nitko nema pravo na grešku. Naravno, dogode se one ljudske, ali moraš pobijediti umor od putovanja, malodušnost, neku lošu atmosferu... Kad izlaziš na binu, kao da izlaziš na reanimaciju vlastitog života", objašnjava Cane.

Ponovo kao četvorka sa novim basistom Mišom Karajankovićem Partibrejkers snimaju "Da li sam to ja" i "Krug" za novu CD kompilaciju "San i java" (1999), dok album "Gramzivost i pohlepu" (2002) na kojima su "Žurim" i "Noćas u gradu" radi uz Kurjaka i bubnjar Miloš Velimir-Buca.

Za sada posljednji studijski album "Sloboda ili ništa" objavljuju za PGP RTS 2007. godine. Sa albuma se ističu naslovna pjesma i "Dugo nema te", a u postavi su basist Vladislav Rac i bubnjar Dejan Utvar.

Sa dva koncerta iz 3. mjeseca 2009. u Domu omladine - Beograd pojavljuje se dogoočekivani živi album benda "Krš i lom" (2010), koji pokazuje da su Cane i Anton, uz novog basistu Zlatka Veljovića-Lakija i povratnika za
bubnjeve Kurjaka, još uvijek jedan od uživo najmoćnijih bendova regije."Bilo je teško i zanimljivo. Raslo se i zaljubljivalo, i rađala su se djeca. Putovalo se i družilo, našli smo Boga, jedna sveukupnost. Muzika je najljepša stvar na svijetu koja te prikazuje u boljem svijetlu nego što jesi... Koliki je trud uložen u sve to, koliko se i dan danas ulaže truda, kako je to u stvari jedna uzaludna misija! 
Što više razmišljam o tome, sve mi je lošije, a u stvari najvažnija je muzika i pjesme koje su ostale koje znače ljudima", kaže Cane.

Uz jake domaće i regionalne snage na prvom izdanju festivala Brijačnica nastupit će i odličan belgijski bend BLACK BOX REVELATION. Sjajni garage rockeri su "pojačanje" festivala koji će zasigurno oduševiti ljubitelje žešćeg zvuka te fanove Triggerfingera, koji su i sami predložili ove belgijske rock ikone.

Organizator festivala je Tvornica Kulture. Cijena ulaznice je 70 kn, odnosno 90kn na dan koncerta. Festivalska cijena ulaznica je 120kn.

Izdvajamo