IZVJEŠTAJ S KONCERTA

VIDEO: KRALJICA AMERIČKE FOLK GLAZBE JOAN BAEZ Na oproštajnom koncertu u Sarajevu otpjevala poznatu pjesmu Kemala Montena

Joan Baez u Sarajevu
 Vjeko Staničić
 

Kišni sarajevski dan na samom izmaku ožujka ostat će zapamćen po vjerojatno posljednjem koncertu Joan Baez u Bosni i Hercegovini, a možda i u ovom dijelu Europe. Legendarna diva američke folk glazbe nalazi se na oproštajnoj turneji pod nazivom 'Fare Thee Well', a na njoj je, kako je pojasnila u intervjuima, odlučila posjetiti neke gradove u kojima nije često nastupala, ali je za njih posebno vezana.

Ta posebna povezanost Sarajeva i američke pjevačice seže u 1993. godinu. Joan Baez je bila među rijetkim svjetski glasovitim umjetnicima koji su se tijekom rata usudili doći u opkoljeno Sarajevo i nastupiti pred publikom koju su činili ljudi kojima je opasnost da poginu od snajperskih metaka ili gelera granate bila svakodnevna rutina. Baez je kroz cijelu svoju glazbenu karijeru aktivistički sudjelovala u različitim protestima protiv ratova i bila je spremna radi podrške ljudima koji su prolazili kroz stradanje i patnju u pitanje dovesti i svoju vlastitu sigurnost. Srećom, crni dani su daleko u prošlosti, pa je ovaj koncert bio lišen podsjećanja na to vrijeme.

Baez je ove godine objavila album 'Whistle Down The Wind', koji bi mogao biti i posljednji u njenom opsežnom opusu, s obzirom da kaže kako namjerava prekinuti karijeru. Repertoar izveden na subotnjem koncertu u Bosanskom kulturnom centru uključivao je dobro poznate klasike iz njenog repertoara poput Dylanovih pjesama 'It's All Over Now Baby Blue', 'Farewell Angelina' i 'Don't Think Twice It's All Right'. Njih je pjevačica ovaj put iskoristila kao izraz svog opraštanja s publikom i namjere da 'krene negdje gdje je tiho', kako kaže stih iz pjesme 'Farewell Angelina'. Na istom tragu su bile i izvrsne izvedbe pjesama Toma Waitsa 'Whistle Down The Wind' i 'Another World' grupe Antony and the Johnsons.

Osim pjesama oproštaja od svjetala pozornice nije izostao ni niz pjesama o društvenoj nepravdi i suosjećanju s onima koji pate. Koncert je otvoren angažiranom pjesmom 'There But For Fortune' velikana američke folk glazbe Phila Ochsa, a završen Lennonovom 'Imagine'. Dylanova 'The Times They Are a-Changin' je otpjevana uz Joanin izraz podrške mladim ljudima koji su ovih dana protestirali protiv 'američke ljubavi prema oružju'.

Tradicionalnu irsku pjesmu 'Lily Of the West' je Baez najavila kao pjesmu za koju su joj rekli da bi mogla biti poznata ovdašnjoj publici. Vjerojatno je netko od domaćina uglednu gošću upozorio na popularnost koju prepjev Branimira Štulića 'Usne vrele višnje' ima u ovim krajevima. Zanimljivo je bilo primijetiti kako Baez u Sarajevu nije izvela pjesmu Gorana Bregovića i Duška Trifunovića 'Ima neka tajna veza', koja je bila na repertoaru na koncertima u Beogradu i Zagrebu prije tri i pol godine.

Zato je bila izvedena pjesma Kemala Montena 'Sarajevo ljubavi moja', koju je Joan Sarajlijama pjevala i onih ratnih dana u dvorani kina 'Imperijal'. Pritom se na pozornici njoj i dvojici pratećih glazbenika (multiinstrumentalistu Dirku Powellu i bubnjaru Gabrielu Harrisu, sinu Joan Baez) pridružila grupa sarajevskih glazbenika koji su pomogli u izvođenju ovog bosanskog evergrina. Publika je s oduševljenjem prihvatila ovu posvetu njihovom voljenom gradu.

Baez odlazi u možda i prijevremenu mirovinu, 77 joj je godina tek i djeluje izrazito vitalno, pa je sasvim moguće da bi poput Charlesa Aznavoura i u devedesetim godinama života oduševljavala publiku. Njezin glas, iako nešto manje moćan nego u prijašnjim danima, i dalje na koncertima odlično prenosi emocije, pa se možemo nadati da će joj ovo biti tek prva u nizu oproštajnih turneja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:26