ODABIR I PROGNOZA ALEKSANDRA DRAGAŠA

VIDEO Što ćemo slušati u 2012: Povratak u 90.-te sa Stone Roses. Na turneju kreće i originalna postava Black Sabbath, a iz mrtvih se vraća i Garbage

Glazbena industrija ni u 2012. godini neće izdahnuti. Podaci poput onih da je “Tik Tok” Ke$he prodan u više kopija od bilo kojeg singla Beatlesa ili da je “I Gotta Feeling” Black Eyed Peas popularniji od bilo kojeg singla Elvisa te činjenice da Rihanna ima već deset singlova na broju 1, dok Zeppelini, R.E.M. i Depeche Mode nisu imali ni jedan na istoj poziciji nisu samo “bizarni”.

Oni su i pokazatelj da su u slučaju pjesama novi on-line i mobile-phone kanali distribucije mp3 pjesama - uz demografski porast stanovništa i penetraciju mp3 playera, laptopa, tableta i smart phonea veću nego svojedobno gramofona - zaživjeli i da počinju donositi velike prihode diskografima.

Respektabilna naklada Adele čiji je “21” prodan u 15,3 milijuna primjeraka, Gaginog “Born This Way” sa 5,4 ili “Christmas” Michaela Bublea sa 5,2 milijuna primjeraka, ali i ogroman broj objavljenih ili sasvim solidna hrpica interesantnih naslova u 2011. godini ukazuju na to da još uvijek ima smisla objavljivati albume pa nas i u 2012. očekuju intrigantna i tržišno jaka izdanja.

Eksplozivan početak: Cohen, Del Rey, McCartney i Starr

Već koncem siječnja izlazi novi album Leonarda Cohena ironično naslovljen “Old Ideas” te prvijenac “Born To Die” Lane Del Rey koju već nazivaju američkim odgovorom Adele i pokojnoj Amy Winehouse te “gangsta” verzijom Nancy Sinatre. Lana Del Rey u američkoj pop glazbi debitantsko je ime od kojeg se najviše očekuje u 2012. godini. Koncem siječnja, odnosno početkom veljače, nove solističke albume objaviti će Paul McCartney (“Kisses The Bottom”) i Ringo Starr (“2012”). Koncem ožujka novi album objavljuje još jedna britanska glazbena institucija, Paul Weller čiji bi “Sonik Kicks”, sudeći po naslovu, mogao biti podjednako žustar kao i njegov prethodni album “Wake Up The Nation”.

Poklonike americane u veljači će razveseliti novi album Lambchopa (“Mr. M”), folka novo djelo Damiena Jurada (“Maraqopa”), a one koji vole mutacije bluesa izdanje Mark Lanegan Banda (“Blues Funeral”).

Valja izdvojiti i nove albume Rufusa Wainwrighta, Craiga Finna (iz The Hold Steady) i Johna Mayera.

Indie rock - novi Franz Ferdinand, The Killers, MGMT

U prvom kvartalu poklonici indie-rocka obratit će pažnju na nove albume Guided By Voices (“Let's Go Eat The Factory”), The Big Pink (“Future This”) i Magnetic Fields (“Love at The Bottom Of The Sea”), a kasnije tijekom godine na svoje će doći i fanovi Franza Ferdinanda, Musea, Phoenixa, The Shinsa, The Killersa, The Mars Volte, The XX, MGMT i navodno Rage Against The Machine. U akciju se s novim albumom u veljači vraćaju i kultni američki indie-rockeri Lemonheads (“Hotel Sessions”).

Godina ponovnih okupljanja: Vjerna publika Beach Boysa

Očekuju se i novi albumi legendarnih grunge-rock bendova Soundgarden i Alice In Chains, a s novim albumima se vraćaju i Smashing Pumpkins, Garbage, No Doubt i Soul Asylum. Ipak, to nisu najveći “reunioni” 2012. Takvu “titulu” ove godine u Britaniji čvrsto drže Stone Roses koji spremaju povratničku turneju. Na vrata nam dakle kuca revival 90-ih iako će nas k već nepodnošljivoj nostalgiji za 80-ima pokušati povući Culture Club, Adam And The Ants i Bow Wow Wow.

“Stari rokeri” doći će na svoje s ponovnim okupljanjem originalne postave Black Sabbatha koja će u 2012. objaviti i novi album i održati povratničku turneju. Nove albume imaju Aerosmith, Van Halen i Tom Petty.

Na turneju će i neuništivi Beach Boysi (ponovo s Brianom Wilsonom), čekaju se i datumi za obljetničku koncertnu turneju Stonesa koji slave 50 godina postojanja, a šuška se i o ponovnom okupljanju preživjelih članova Pink Floyda.

Ponovno se okupljaju Fleetwood Mac, a ZZ Top se vraćaju na scenu s novim albumom u produkciji Ricka Rubina.

Najjače turneje: Springsteen, Peppersi, Coldplay, Radiohead

U2 bi trebali također objaviti novi album “Songs Of Ascent”, a u 2011. godini upravo su oni zaradili najviše. No, prilično je izvjesno da će najjaču turneju, barem što se nadolazećeg ljeta tiče, imati Bruce Springsteen s The E Street Bandom čiji novi album izlazi na proljeće. Pitanje je samo tko će i kako - svirkom i vizualno - zamijeniti preminulog saksofonista Clarencea Clemmonsa. Iz reda najvećih turneja zakačit će nas koncert Red Hot Chili Peppersa, ali ne i Coldplaya ili Radioheada, a ostaje nam vidjeti i tko će nam se “ukazati” na T-Mobile INmusicu i Terraneu.

Teško je povjerovati da bi se Madonna mogla ukazati i u Zagrebu, no sigurno je da će po objavljivanju novog albuma započeti još jednu turneju pa će biti zanimljivo usporediti njezinu zaradu od turneje sa zaradom Lady Gage. Po pitanju prodaje albuma teško da “stara Madonna” može dosegnuti “novu Madonnu” za koju do prije nekoliko godina nitko nije čuo, dok danas za Lady Gagu znaju i moje nećakinje vrtićke dobi i njihova prabaka.

Nova lica - Debitanti koje s nestrpljenjem očekujemo

Za ovu godinu tim od 184 britanskih “tastemakera” tipuje na niz imena u rasponu od rapa i elektronike do bluesa i folka, a od petnaest kandidata predloženih za titulu “Sound of 2012 Artist”, odnosno debitanta od kojeg se najviše očekuje, izdvojio bih engleski gotički blues bend Jamie N Commons. Možda u ovom natjecanju neće pobijediti i sigurno neće zaraditi najviše od nadolazećih debitanata, ali na prvo slušanje njihova “The Preacher” na tragu Casha, Lanegana i Cavea doista me oborila s nogu.

Osebujni folk-soul kantautor Michael Kiwanuka i prilično tvrdi dubstep producent Flux Pavillion također su vrlo dojmljivi. Podsjetnika radi, “tastemakeri” koje je BBC okupio proteklih su pet-šest godina, između ostalih imena, najviše tipovali na Jessie J, Jamesa Blakea, Ellie Goulding, Marinu & The Diamonds, Little Boots, White Lies, Adele, Duffy, Miku, The Twang, Corinne Bailey Rae i Clap Your Hands Say Yeah.

HRVATSKA I REGIJA - novi Edo Maajka i Goribor

Kako su se u 2011. i 2010. godini s novim albumima ispucali TBF, Hladno pivo, Majke, Overflow, Rundek, The Bambi Molesters, Pipsi, Vatra, Urban s Hauserom, General Woo, Dubioza kolektiv, Discplina kičme, Elemental, Jinx, Oliver, Gibonni, Massimo, Predin s Matijom Dedićem, pitanje je kakva nas godina očekuje u domaćem izdavaštvu.

Sudeći po najavama, mršava, tim više što je u Hrvatskoj i regiji već godinama izražen problem proboja debitanata. U 2011. godini jedinu veliku debitantsku priču imali su Stjepan Hauser i Luka Šulić koji su pod imenom 2Cellos postali svjetskim zvijezdama na nebu crossovera klasične i pop-rock glazbe. S debi albumom “Trokut” predstavit će se grupa Golem Jurija iz Stillnessa.

Bilancu nadolazećih zanimljivih izdanja popravljaju Damir Avdić koji je 1. siječnja objavio album znakovitog naslova “Mein Kapital”, Goribor čiji novi dvostruki album iščekujemo s podjednakim nestrpljenjem, Edo Maajka koji je u studiju, možda nam stigne novi album Dubioze kolektiv, a sve ostalo ili visi u zrakopraznom prostoru hrvatske glazbene industrije ili čami u podrumskoj tami demo-bendova. Čak su i estradni glazbeni festivali izumrli ili su na izdisaju, a još do jučer to je bio svijet glamoura. Baš kao i nogomet.

Rap produkcija - bogata kao i obično

50 Cent, OutKast, DMX, Dr. Dre i Busta Rhymes među najvećim su imenima rap produkcije koji bi trebali objaviti nove albume mada u rapu, više nego u bilo kojem žanru uvijek na oku treba držati debitante. Ipak, najlukrativniju hip hop turneju zacijelo će imati Kanye West & Jay-Z.

Što se tiče progresivnijih R&B strujanja, veselit ćemo se novim djelima Janelle Monae koja je prošlog ljeta nastupila na Terraneu i Santigold te D'Angela.

Za metalce - novi Marilyn Manson i The Darkness

Metalci će doći na svoje s novim albumima Lamb Of God, Testamenta, Linkin Parka i Marilyna Mansona i Metallice, a oni kojima je do parodije heavy metalu srodnih žanrova razveselit će novi album The Darknessa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:46