SENKA BULIĆ

'Kazalište neću raditi iz sobička u koji me trpa par političara'

    AUTOR:
    • Goran Milaković

  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2010. u 15:14

Nina Đurđević/CROPIX

U pustom predgrađu gdje je stvorila hit-kazalište sada je uvjeravaju da ne zna raditi svoj posao

To su jednostavno laži. Zašto to gospoda iz DC-a nisu rekli tijekom rasprave u Vijeću? Pa segment obrazovanja je zaradio dvostruko više novca, izdavaštvo nije nikad bilo uspješnije, u galeriji Galženica imali smo sedam izložbi tijekom godine i to na temu globalizacije i identiteta... Osim toga, mene je Vesna Škare Ožbolt osobno podržavala, slikala se sa mnom, njena je stranka uostalom bila za moje imenovanje i nikada se do sada nisu žalili na ono što radim. U šoku sam! - kaže Senka Bulić, nakon priopćenja koje je DC krajem proteklog tjedna objavio na svojim web stranicama povodom njenih javnih istupa o razvoju situacije u Pučkom otvorenom učilištu.

Nema osnovnih stvari

Demokratski centar u tom priopćenju navodi kako su njene ravnateljske sposobnosti bile izrazito skromne i da je cijelo Pučko učilište bilo podređeno kazalištu, u kojem joj, doduše, priznaju uspjeh u razvoju vlastite produkcije i programa. Zato je Vesna Škare Ožbolt preko medija još uvijek aktualnoj ravnateljici poručila da može ostati u Pučkom otvorenom učilištu, ali samo kao šefica Scene Gorica, koja bi se u budućnosti mogla izdvojiti kao zasebna institucija. Ovako taj poziv interpetira Senka Bulić.

- To vam je, znate, kao kad imate dom kulture, pa za njegovog šefa imenujete pomorca, a onda mu kao prvog podređenog namjestite nekog umjetnika, pa da on sve to lijepo smisli.

Pranje nečiste savjesti

Neću ostati s ljudima koji će me maltretirati, neću sjediti u sobičku i čekati na koju kunicu (kako mi je predložio jedan vijećnik) jer me takvom ponudom zapravo samo žele pripitomiti i ušutkati. Da ne govorim da je to i tehnički neizvedivo, jer Scena Gorica nema najosnovnije stvari, poput garderobe - kaže Bulić.

DC navodi i da je smjena Franje Galekovića bila politički motivirana, pri čemu ne spominju da su i sami toj smjeni dali suglasnost. Štoviše, imenovanje Senke Bulić potpisala je Vesna Škare Ožbolt osobno, jer je te 2006. bila predsjednica Gradskog vijeća. DC je u međuvremenu postao koalicijski partner HDZ-a u Vijeću, pa zahtjev za njenu smjenu velikogorički HNS tumači kao pranje nečiste savjesti pred novim-starim koalicijski partnerom.

Politički inženjering

Galeković je bio HDZ-ov kadar, a njegovu je smjenu potpisao i DC, koji sada koalira s HDZ-om. Zanimljivo je i da se Senki Bulić u DC-ovom priopćenju spočitava i menadžerski ugovor, po kojem ona ima pravo na isplatu 12 punih plaća u slučaju otkaza ili sporazumnog otkaza, a ona je prošle godine odbila baš to - sporazumni otkaz koji joj je ponudio gradonačelnik Dražen Barišić i po kojem bi onda mogla uživati te menadžerske beneficije. Izgleda da je ona ipak htjela raditi kao umjetnica, a ne odmarati kao menadžer. Da u pozadini svega stoji isključivo politički inženjering, možda najbolje svjedoči i jučerašnja izjava Vesne Škare Ožbolt Večernjem listu u kojem ona kao dokaz zapostavljanja ostalih segmenata Učilišta navodi i to da je Senka Bulić zakazala i na Klubu 100, a taj je klub osnovan za vrijeme njenog mandata kao ravnateljice Učilišta.

- Taj je projekt jedinstven u Hrvatskoj. Senka je založila vlastiti umjetnički integritet i pokrenula kazalište od nule.

Decentralizacija

Ako pogledamo europske gradove, vidimo da se granica urbaniteta definira kazalištem, i da je njegova decentralizacija ključna za društvo. Mi danas u Hrvatskoj nemamo kazališta izvan najvećih gradova, a i njihova bi se produkcija posramila onoga što je Senka Bulić uspjela napraviti u Velikoj Gorici. Pa, ako je politika odlučila da to ne zaslužuje podršku, onda stvarno ne znam što je zaslužuje. Možda onaj ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, koji je pronevjerio milijun kuna? - pita se redatelj Ivica Buljan.

Senka Bulić jučer je kasno popodne imala razgovor s članovima Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta, koji će Vijeću preporučiti novog ravnatelja. Ništa pretjerano od toga razgovora nije očekivala, samo nas je zamolila da joj držimo fige.

Izdvajamo