KAZALIŠTE TIJEKOM BLAGDANA

Advent u kazalištu uz Orašara, Božićnu priču i Alisu u zemlji čudesa

'Božićna priča' u Zagrebačkom kazalištu lutaka
 

Mnoga britanska kazališta u ove prazničke dane tradicionalno nude “Božićnu priču” (A Christmas Carol), Dickensovo tamno remek-djelo o predatorskoj pohlepi i bajkovitoj vjeri u božićno iskupljenje.

Primjerice, u najnovijoj dramatizaciji Jacka Thornea, u produkciji londonskog Old Vic Theatrea, Scroogeovo ledeno srce otapa fenomenalni velški glumac Rhys Ifans. Šteta da naše scene - osim Zagrebačkog kazališta lutaka i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koji je trenutno imaju na repertoaru - nekako izbjegavaju dickensovsku lekciju o iskušenjima i očuvanju duše. Ipak, ne očajavajmo, blagdanskih performerskih melema pročišćenja neće nam faliti.

Maestralni balet

Već su medijski opjevani dugi nabrijani redovi za “Orašara” Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Karte za 12 izvedbi su, online i neposrednom prodajom, planule još u studenom. Produkcija maestralnog baleta Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Dereka Deanea i pod dirigentskim vodstvom Diana Tchobanova, oduševljavat će Zagrepčane i njihove goste sve do 5. siječnja, uključujući i matineju na Badnjak i ranovečernju predstavu na Silvestrovo. Opera priprema božićni gala-koncert “Veselje ti navješćujem” (23. prosinca), pod ravnanjem Nikše Bareze i Luke Vukšića, s osobitom poslasticom - suitom iz rijetko izvođene opere “Badnja noć” Nikolaja Rimski-Korsakova. Eskapistička melokomedija “Tko pjeva zlo ne misli” Majera/Golika/Medvešeka ne prestaje opsjedati srca publike i toplim porukama prirodno se uklapa u prosinačko ozračje ljubavi.

GDK Gavella, od 22. prosinca pod egidom “Advent u Zagrebu - Advent u Gavelli”, nudi vjernim gledateljima predstave po sniženim cijenama. Svedeni polarni spleen komada Kaya Pollacka “Kao na nebu” redatelj Rene Medvešek (uz pomoć dramaturga Dubravka Mihanovića) iskoristio je za još jedno propitivanje vjere u ljude, što je dostatna mirakulozna doza u ovom ciničnom vremenu. Zagrebačko kazalište mladih, svojim mlađim fanovima koji će očekivano ovih razgaljenih dana još više pohrliti u teatar, daruje magičnu prosvjetiteljsku “Alisu u zemlji čudesa” Lewisa Carolla, u dramatizaciji Ivora Martinića i režiji Renate Carole Gatice. Onima, pak, što obožavaju superheroje, otvaraju se avanture Sherlocka Holmesa, u viziji Ane Tonković Dolenčić i Krešimira Dolenčića.

“Dok brojimo adventske nedjelje, pridružite nam se u lutkarskoj božićnoj bajci!” pozivaju iz Zagrebačkog kazališta lutaka. Tamo svjetlucaju Dickensova “Božićna priča” u dramatizaciji Petre Mrduljaš i režiji Zorana Mužića i Andersenova “Snježna kraljica”, tandema Petra Mrduljaš-Dario Harjaček.

Kazalište Trešnja cijeli mjesec u gustom ritmu vrti najsvježiju produkciju. “Maša i Božić” Sanje Pilić u rukama je maštovitog Ivana Lea Leme postala mudrim dječjim srcem vođen otpor ispraznom konzumerizmu. I u GK Žar ptica nisu zaboravili na blagodeti čistih božićnih zagrljaja: Renata Carola Gatica režirala je predstavu “Durica - male ljubavi (božićna priča o prijateljstvu)” Ivice Bednjanca. Dječji mjuzikl “Božićna želja” redatelja Roberta Boškovića povest će djecu u šarmantnu packu otuđenim roditeljima u trci za profitom.

Vitez bez konja

Što se događa kad opaki zlikovci utamniče Djeda Mraza doznat ćemo ako pogledamo “Izgubljenu bradu Djeda Mraza” Petre Radin (produkcija Kazališta Tvornica lutaka, od 9. prosinca igra se u Histrionskom domu), u korežiji Petre Radin i Marija Kovača. Također, dok ste pod istim krovom, nikako ne propuštajte dirljiv “Gastarbajterski Božić” Mate Matišića, u režiji Zorana Mužića i produkciji Glumačke družine Histrion.

Mala scena na programu ima maštu Kristine Gavran (“Priča o VELIKOM i malom” i “Sveti Nikola”) i Nine Horvat i Ines Škuflić-Horvat (“Božićne nevolje”, “Zaigrani Božić”, predstave Teatra Tirena). Kazalište Komedija će svoje bogate glazbene snage razigrati “Operetnim expressom” (28.-31. prosinca). Svečani božićni koncert s divom Lanom Kos i gostima 21. prosinca priprema Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, no prije toga pošteno će se izigrati njihova nova dječja predstava: “Vilenjakov prvi Božić” Sare Stanić i Mirne Rustemović.

I ulaznice za osječkog “Orašara” odavno su razgrabljene. Produkciju HNK Osijek potpisuju koreograf i redatelj Waczlaw Orlykowski (ideju prenio Dinko Bogdanić uz suradnju Vuka Ognjenovića) te dirigent Filip Pavišić. Uz Božićni koncert, Opera HNK Osijek raspalit će i Novogodišnji gala koncert (27., 28. i 29. prosinca) s “kraljem violine” svjetskim superstarom, romskim umjetnikom Robyem Lakatosem i Kurina Triom, pod ravnanjem Berislava Skenderovića. Dječje kazalište Branka Mihaljevića odlučilo se za čarobnu kombinaciju donkihotovske čežnje i božićnog optimizma, “Viteza bez konja” iz radionice poljske autorice Marte Guśniowske i režiji Jasmina Novljakovića.

Snjegović poštar

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci svoju inkluzivnu misiju raskriljene scene ugrijat će “Snježnom bajkom 2” (koprodukcija s Riječkim kazalištem mladih Kamov) u režiji Igora Vlajnića i dramaturgiji Nataše Antulov, koja je umrežila motive priča osnovaca. Plesna čarolija “Veseli Božić nestašne djece” (Zajc dance lab), također u koprodukciji s Kamovom i koreografiji Maše Kolar, upotpunit će ozračje pod Zajčevom kupolom. Gradsko kazalište Rijeka, režijom i dramatizacijom Maje Katić, Dickensovu je “Božićnu priču” prilagodilo rađajući osjećaj pravičnosti od najranijeg djetinjstva.

Ni HNK Split nije odolio “Orašarovoj” magiji (koreografiju Orlykowskog prenijela je Božica Lisak), predviđeno je osam izvedbi. U istoj kući odsvirat će Božićni koncert zbora HNK i orkestra Hrvatske ratne mornarice te Novogodišnji koncert orkestra HNK Split.

Gradsko kazalište lutaka Split ima zasnježenu romansu “Snjegović poštar” ruske redateljice Ljudmile Fedorove. koja se prihvatila i režije. “Maštovita i zaigrana publika hrabri Snjegovića...”, piše u programu predstave: “I dopušta mu da i male i velike podsjeti da je Božić vrijeme čudesa.” Uvjerimo se u to i otvorimo, ne samo kazališna, srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:36