GOSTOVANJE

DANI MOSKVE U ZAGREBU Moskovski prvaci u HNK pokazali svu svoju virtuoznost

 

Već nekoliko godina zaredom zagrebački ljubitelji klasičnog baleta na kraju sezone dođu na svoje. Nakon nekoliko gostovanja iz Sankt Peterburga, ovaj put u sklopu Dana Moskve u Zagrebu, u Hrvatskom narodnom kazalištu 28. lipnja gostovali su prvaci iz nekoliko moskovskih kazališta s programom koji je osmislio Andris Liepa, poznati plesač, pedagog i producent, sin još poznatijeg Marisa Liepe, ruskog baletnog umjetnika latvijskog podrijetla koji se ubraja u najpoznatija imena plesne umjetnosti 20. stoljeća.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koncipiran tradicionalno kao klasični baletni solistički koncert, nastup ruskih umjetnika pokazao je ono što publika diljem svijeta oduševljeno pozdravlja, a to su prije svega plesna tehnika i virtuoznost kao rezultati znamenite ruske škole koja ujedno čuva i dragocjene muzejske vrijednosti pojedinih koreografija. U ovoj večeri to su bile povijesne koreografije Mauriusa Petipe Adagio iz “Trnoružice “ i Pas de deux iz “Labuđeg jezera” P. I. Čajkovskog te duet iz “Šeherezade” N. R. Korsakova i “Smrt labuda “C. Saint Saensa u koreografijama Mihaila Fokina. Vidjeli smo još i Ruski ples Čajkovskog, Pas de deux iz “Plamena Pariza” Borisa Asafjeva te Pas de deux iz Minkusova “Don Quijota” u izvrsnoj izvedbi Evgenije Obrazcove i Dmitrija Sobolevskog. Ostali sudionici bili su Anna Markova, Ivan Titov, Natalija Saveljeva, Oksana Kardaš, Ivan Mihajlov, Dijana Kosireva, Ivan Zajcev i Andrej Batalov. Jedina točka koja je iskočila iz ovako sročenog programa bio je Adagio na Bachovu glazbu u modernoj koreografiji A. Mirošničenka koju je ranjivo senzibilno interpretirao Andrej Merkurjev. Koncert je, u doduše u neprimjerenom zakutku, popratila i mala izložba kostima velike Maje Plisecke koju je zagrebačka publika imala prilike gledati na jednom od prvih Biennala, ali i štura programska knjižica s neoprostivim pogreškama hrvatskog prevoditelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim koreografija i umijeća solista ovakvi koncerti ma koliko bili publici primamljivi ipak oduzimaju mogućnost sagledavanja cjeline što će nadamo se uslijediti na jednom od budućih gostovanja. Za jesen je najavljen XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:53