AKC ATTACK

Dramatičan apel popularnog zagrebačkog kluba: ‘Uletjela je interventna, kao da smo najgori kriminalci!‘. Imamo i odgovor policije

Kompleks Medike u Pierottijevoj ulici.

 Neja Markicevic/Cropix
Što je policija s tolikim naoružanjem pokušala postići, pitaju se, a iz policije su odgovorili: ‘Planiranje provođenja racija klasificirani podatak koji je zaštićen kao službena tajna‘

"U prošlu subotu 18. svibnja, oko 23 sata u prostore Medike koje koriste udruge Autonomni kulturni centar Attack te Savez udruga i građana Pierottijeva 11 ušli su pripadnici interventne policije s dugim cijevima, pripadnici kriminalističke policije, turistička inspekcija, inspekcija zaštite na radu, sanitarna inspekcija te inspekcija za nadzor zapošljavanja" dramatičan je apel koji stoji na Facebook stranicama ove udruge.

Djelomice prenosimo njihov status.

Kako dalje navode: "U prostorima unutar kompleksa koje koristi AKC Attack te večeri održavala se izvedba predstave zagrebačkog dramaturga Mihovila Rismonda "Noć za nas" i koncert nezavisnih bendova s punk scene, od kojih su u jednom bendu, "Pinke Panke", maloljetni članovi i članice. Interventna policija ulazi i u dijelove kompleksa u kojima se nalaze umjetnički ateljei i AKC–ov "Filmski studio", u kojem je u međuvremenu završena gore spomenuta izvedba.

Nejasno je što žele

"Nejasno nam je što je policija s tolikim naoružanjem pokušala postići ovim ulaskom u prostore koje koriste umjetnici/e, kulturni radnici/e i gosti raznolikih programa koje naša organizacija provodi te prekidanjem programa koji su se u tom trenutku odvijali, a koji su okupili oko 80 sudionika. Pitamo se zašto smo ovim upadom označeni kao najokorjeliji kriminalci i jesmo li uopće sigurni u prostoru udruge planirati i održavati kulturne programe koji su nam i djelatnost, koji između ostalog uključuju i međunarodni festival teatra FAKI koji bi se trebao održati sljedeći tjedan, a na kojem gostuje znatan broj izvedbenih umjetnika i umjetnica iz inozemstva.

Dalje napominju da su "inspektori i policija, naišli jedino na nepravilnosti o kojima godinama upozoravamo vlasnika prostora (Grad Zagreb) koji koristimo te koje ne možemo samostalno otkloniti, a koje se odnose na minimalne tehničke uvjete. Pritom je zaplijenjena i imovina našeg društvenog poduzeća - legalno nabavljena i proknjižena zaliha pića za koju plaćamo porez državi, kao i utržak koji je fiskaliziran i evidentiran u poreznoj upravi. Napominjemo da država kroz plaćanje PDV-a od strane našeg društvenog poduzeća uprihodi prosječno 2.000,00 eura mjesečno.

Uputuli su i apel Gradu Zagrebu da što hitnije krene u rješavanje statusa naše organizacije i niza umjetnika/ca koji koriste prostor Medike. Kako nastavljalju: "Kulturne politike Zagreba moraju biti usmjerene i u poboljšavanje uvjeta rada unutar postojeće infrastrukture koju nezavisna kultura koristi, a čiji je Grad Zagreb vlasnik, kao i rješavanje statusa naše i drugih organizacija koje godinama uspješno provode mnoge programe unutar te iste infrastrukture. Da bi ubuduće izbjegli prijetnje oružjem od strane državnih službenika/ca, u konačnici zbog nepostojanja minimalnih tehničkih uvjeta, nužno je da se Grad Zagreb uključi u rješavanje ovog problema.

Javila se i policija

Na upit o spomenutim događajima te njihovu povodu, policija je, pak, odgovorila: "Vezano za Vaš upit ističemo da Policijska uprava zagrebačka, sukladno vlastitim prosudbama stanja i kretanja kriminaliteta te operativno interesantnih događaja, provodi operativno taktičke radnje racije na području Policijske uprave zagrebačke.

Napominjemo kako je planiranje provođenja racija klasificirani podatak koji je zaštićen kao službena tajna i sukladno tome nismo Vam u mogućnosti iznositi više detalja o provođenju racija.

Operativno taktička radnja racija provodi se na način da se područje ili prostor u kojem se racija provodi blokira, nakon čega se obavljaju pregledi zatečenih osoba kao i provjera njihovih isprava, a sve u cilju pronalaska osoba za kojima se traga, predmeta čije držanje građanima nije dozvoljeno, predmeta kaznenih djela i prekršaja te utvrđivanja prekršaja ili kaznenih djela.

Policijski službenici tijekom postupanja u konkretnom slučaju za koji pitate bili su opremljeni redovnom policijskom opremom interventne i specijalne policije te isključivo kratkim policijskim naoružanjem, a postupali su u suradnji s Državnim inspektoratom".

Djeluju od 1997

Autonomni kulturni centar Attack, piše na društvenim mrežama, djeluje još od 1997. godine, provodi brojne programe i projekte u kulturi, od glazbenih, edukativnih, vizualnih i audiovizualnih, do izvedbenih, interdisciplinarnih te programa integracije. Naši programi namijenjeni su svima, najviše mladima, no i djeci, umirovljenicima/cama te užoj i široj lokalnoj zajednici. Provodimo programe važne za decentralizaciju kulture, ali i programe na međunarodnoj razini. Svi oni financirani su od strane Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Europske Unije (trenutno kroz programe Kreativne Europe, prije kroz Strukturne fondove kao što je Europski socijalni fond). Ostvarujemo mnoga partnerstva kako na lokalnoj i nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini. Istovremeno kroz samofinanciranje zapošljavamo i četiri osobe na ugovor o radu i niz honorarnih suradnika/ca, obrtnika/ca i drugih radnika/ca u kulturnom sektoru. Nadamo se da je ovaj događaj koji se odvio u subotu bio samo izoliran slučaj, napominju iz prostora, gdje, podsjetimo, i mnogi umjetnici imaju svoje ateljee.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 20:19