Dani satire Fadila Hadžića

Heroji viceva Mujo, Suljo i Fata uz glazbu S.A.R.S.-a nastupaju na 40. Danima satire

Likovi viceva iz BiH Mujo, Suljo i Fata u istoimenoj koprodukciji East West Centar Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica iz BiH
 Dani satire
U sklopu Festivala održat će se i "Večer sa Sidranom", večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom

ZAGREB - Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh bit će od 3. do 19. lipnja domaćinom jubilarnog 40. izdanja najvećeg domaćeg i regionalnog festivala specijaliziranog teatra "Dani satire Fadila Hadžića", na kojima će ove godine biti izvedeno 14 predstava, od čega 13 u službenoj konkurenciji, prema selekciji ovogodišnje izbornice Željke Udovičić Pleštine.

Riječ je o predstavama koje su se među rekordnih 60 prijavljenih nametnule hrabrošću političke satire kojom ulaze u direktan dijalog s našom stvarnošću, kazala je Udovičić Pleština.

"Upoznavši kompletnu produkciju ne samo u Hrvatskoj nego i regiji, moglo se primijetiti da je došlo do udaljavanja od komedije i približavanja satiri. To svjedoči o potrebama umjetnika – redatelja, dramaturga, glumaca – da progovore o problemima koji ih muče na način koji nas neće nasmijavati samo da nas razveseli i zabavi, već prije svega da nas natjera da se zamislimo", kazala je.

Ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština istaknuo je kako je riječ o jedinstvenom festivalu u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja koja su se dogodila u Hrvatskoj i regiji u protekloj kazališnoj sezoni, a ove će godine predstaviti najnovije produkcije velikih regionalnih institucija, inovativne i hrabre umjetnike koji u svojim predstavama propituju ključne teme aktualnog društvenog trenutka.

"Ono što je zajedničko svim festivalima održanim tijekom sva četiri desetljeća je hrabrost u pristupu i činjenica da su odabiri uvijek bili repertoarno povezani s repertoarom Kerempuha", istaknula je dramaturginja Dora Delbianco.

Neiscrpan izvor inspiracije

Festival donosi četrnaest naslova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Trinaest će predstava biti prikazano u službenoj konkurenciji te jedna izvan konkurencije, a očekuje se da će okupiti preko 300 izvođača i sudionika.

Osam je predstava iz regije te šest hrvatskih, a program otvara u petak 3. lipnja gostovanjem Drame Slovenskog narodnog gledališča Maribor s glazbenom dramom "Zauvijek mladi", svjetski poznatim hitom švicarskog pisca i glazbenika Erika Gedeona u režiji njemačko-bosansko-austrijskog redatelja i glazbenika Sandyja Lopičića.

Dani satire
Glazbena drama 'Zauvijek mladi' svjetski je poznat hit švicarskog pisca i glazbenika Erika Gedeona u režiji njemačko-bosansko-austrijskog redatelja i glazbenika Sandyja Lopičića

Dan kasnije, u subotu 4. lipnja, zagrebačkoj će se publici predstaviti "heroji bosanskohercegovačkih šala" Mujo, Suljo i Fata u istoimenoj koprodukciji kompanije East West Centar Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica iz Bosne i Hercegovine. Redatelj je Haris Pašović a glazbu za predstavu radio je kultni sastav S.A.R.S.

Na Danima satire gostovat će i Narodno pozorište u Beogradu iz Srbije s predstavom "Rodoljupci", "trezveno, realistično i žučno pisana satira" Jovana Sterije Popovića u režiji Andasa Urbana (7. lipnja, Zagrebačko kazalište mladih).

Dani satire
'Naše tajne' mađarskog autora i redatelja Bele Pintera na povijesnim činjenicama rekonstruira biografske momente muškaraca i žena koje je režim proganjao zbog njihovih 'tajnih grijeha'

Ansambl Bele Pintera iz Budimpešte u Mađarskoj, jedna od najuspješnijih i najuzbudljivijih mađarskih kazališnih skupina izvest će predstavu "Naše tajne" autora i redatelja Bele Pintera, koja "postavlja hipoteze kroz fikciju dok na povijesnim činjenicama rekonstruira biografske momente muškaraca i žena koje je režim proganjao zbog njihovih 'tajnih grijeha'" (8. lipnja, Kerempuh).

Dani satire
Predstava 'Nad grobom glupe Europe' renomiranog slovenskog redatelja Sebastijana Horvata inspirirana je novelom 'Hrvatska rapsodija' Miroslava Krleže

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka gostuje u Kerempuhu u četvrtak 9. lipnja s autorskim projektom renomiranog slovenskog redatelja Sebastijana Horvata "Nad grobom glupe Europe", inspiriranim novelom "Hrvatska rapsodija" Miroslava Krleže.

Dani satire
'Kralj Ubu' redatelja Jerneja Lorencija

Slovensko narodno gledališče Ljubljana izvest će u petak 10. lipnja predstavu "Kralj Ubu" redatelja Jerneja Lorencija, temeljenu na motivima "Kralja Ubuja" Alfreda Jarryja, te u nedjelju 12. lipnja "Demokraciju!" Josifa Brodskog u režiji Marjaža Zupančića.

Dani satire
'Demokracija!' Josifa Brodskog u režiji Marjaža Zupančića

Atelje 212 iz Beograda gostuje s najnovijom dramom jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i europskih suvremenih dramskih pisaca Ivana Viripaeya "Pijani" u režiji Borisa Liješevića (13. lipnja); a od stranih gostiju, tu je još i Teatar Komedija iz Skopja, Makedonija, sa "Slučajem Harms" Dine Mustafića (17. lipnja), koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Domaćin Kerempuh u Danima sudjeluje sa svojim najnovijim hit predstavama "Policija" Slawomira Mrožeka u režiji Mirana Kurspahića (5. lipnja) i "Maratonci trče počasni krug" Dušana Kovačevića u režiji Ive Milošević (11. lipnja). U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) bit će izvedena predstava "Živjet ćemo bolje" Maje Hrgović redateljice Senke Bulić (14. lipnja, ZKM), a Hrvatsko narodno kazalište Zagreb sudjeluje s "Na kraju tjedna" Bobe Jelčića (15. lipnja, HNK).

Dani satire
Kazališni performans 'Born to please' Saše Božića, u kojemu izvođači Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Jastrevski interpretiraju poznate hitove iz povijesti pop glazbe

Festivalski program uključuje i kazališni performans "Born to please" Saše Božića, u kojemu će se izvođači Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Jerko Marčić i Marko Jastrevski u četvrtak 16. lipnja u foajeu Kerempuha okušati u interpetacijama poznatih hitova iz povijesti pop glazbe.

U sklopu Festivala održat će se i "Večer sa Sidranom", večernje druženje s kultnim bosanskohercegovačkim piscem scenarija i drama, književnikom, pjesnikom i novinarom Abdulahom Sidranom. Sve će završiti u nedjelju 19. lipnja izvješćem ocjenjivačkog suda i dodjelom nagrada Dana satire Fadila Hadžića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:37