LEGENDA O DAN'ZORU

KARIJERNI ZAOKRET GLAZBENIKA KOJI JE 1980. ODSVIRAO NAJVEĆI YU-ROCK HIT Nekad je prašio po gitari, a danas u splitskom HNK ima baletnu operu

Mirko Krstičević
 Jadran Babić / CROPIX
 

SPLIT - Hrvatsko narodno kazalište u Splitu premijernu sezonu nastavlja u subotu, 3. ožujka praizvedbom baletne opere Mirka Krstičevića "Atlantida: Legenda o Dan'zoru" u režiji Gorana Golovka, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.

Orkestrom Opere HNK Split i solistima ravnat će maestro Alan Bjelinski, a koreografiju potpisuje Igor Kirov.

Predstava "Legenda o Dan'zoru" prvo je od tri Krstičevićeva glazbeno-scenska djela koja čine atlantidsku trilogiju nastalu 2002. godine. Prvi dio trilogije, kako je objasnio, događa se na početku civilizacije, prožeto je kršćanstvom i govori o narodu koji je po kazni na rubu Atlantide.

"Jednom je mladiću po legendi dano da shvati kako svjetlo postoji i da svoj narod izvede na svjetlo", rekao je autor glazbe i libreta napomenuvši kako cijeli drugi čin prati njegovo putovanje prema svjetlu, dok demon koji vlada u šumi stvara prepreke. Na kraju, kada zavlada potpuni mrak, dodao je, narod se okrene protiv glavnoga junaka te on biva ubijen.

Naslovnu ulogu Dan'zora, vođe Tolteka, tumači tenor Bože Jurić Pešić koji je istaknuo kako mu je bilo zadovoljstvo raditi takav projekt uz dobar tim ljudi.

U ostalim solističkim ulogama nastupit će pjevači Božo Župić, Marko Lasić, Antonija Teskera, Mate Akrap, Vinko Maroević i Špiro Boban, a uloga naroda pripala je baletu i baletnim solistima Artjomu Žusovu i Ivanu Boiku.

Redatelj predstave Goran Golovko potpisuje i scenografiju, kostimograf je Mladen Radovniković, zborovođa Ana Šabašov, oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić, a autorica videa Lucija Bosančić.

'Da mi je biti morski pas' - najprodavaniji singl 1980.

Splitski skladatelj Mirko Krstičević sa svojom grupom 'Metak' postigao je velike uspjehe 80-ih godina, a pjesma 'Da mi je biti morski pas' 1980. bila je najprodavaniji singl i najizvođenija pjesma na svim tv i radio postajama bivše Jugoslavije.

Mirko Krstičević, osnivač ansambla za suvremenu glazbu Splithesis, 2015. je vlastitim sredstvima započeo projekt 'The highway to Well family' s glazbom duhovnog sadržaja i tekstovima na engleskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:23