ODLAZAK

NAKON BORBE S TEŠKOM BOLESTI PREMINULA JEDNA OD VELIKIH GLUMICA Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli...

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.09.2017. u 12:14

YouTube

Nada Đurevska u ulozi Hasanaginice

SARAJEVO - Jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica Nada Đurevska umrla je u Sarajevu u 65. godini života, potvrdili su u četvrtak iz Narodnog pozorišta u Sarajevu u kojemu je ona provela najveći dio svog stvaralačkog vijeka.

 

Đurevska je preminula u noći između srijede i četvrtka usljed teške bolesti. Rođena je 1952. godine u Skoplju no cijeli je život provela u BiH, odnosno Sarajevu, a iza nje je ostalo 40 godina umjetničkog djelovanja.

 

Uz ostala priznanja 1986. godine dobila je Zlatnu arenu Filmskog festivala u Puli za epizodnu žensku ulogu u filmu "Od zlata jabuka" koji je režirao Nikola Stojanović.

 

Iza nje su i kazališne uloge Maše u Čehovljeve "Tri sestre", Hasanaginice, Filomene iz Molierovih "Učenih žena" te Nađe iz "Romana o Londonu" Miloša Crnjanskog.

 

Ostat će u sjećanju i njene uloge u predstavama: Izgubljeni sin, Woyzeck, Hamlet, Duplo dno, Medeja, Hotel slobodan promet, Paskvelija.

 

Nakon rata ostvaruje vrhunske uloge u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend.

 

Dobitnica je Zlatnog lovorovog vijenca za ukupni doprinos kazališnoj umjetnosti festivala MESS 2002. godine.

 

Predstavom Višnjik, Narodnog pozorišta Sarajevo, 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobila je 2014. godine.

 

ELIPSO

Izdvajamo