33. GAVELLINE VEČERI

OVE GODINE I TRI GOSTOVANJA U dva tjedna dvanaest predstava: na otvarnju Hallovi 'Slikari rudari'

Danas počinju 33. Gavelline večeri, traju do 14. prosinca, daju 12 predstava, među kojima tri inozemne. Sve igraju u tri zagrebačka teatra, od 20 sati, osim dvije, za koje ćemo posebno navesti.

Program večeras u Gavelli otvaraju “Slikari rudari” Leeja Halla, u režiji Same M. Streleca i produkciji domaćina. U nedjelju igra, u ZKM-u, Shakespeareov “Tit Andronik”, u režiji Igora Vuka Torbice. Potom, u ponedjeljak, povratak u Gavellu, još jedan Shakespeare “koji govori o nama” - “Kralj Rikard III.”, redatelja Aleksandra Popovskog. Treće Shakespeareovo djelo u nizu daje se u utorak u Gavelli, u produkciji splitskog HNK, “Kroćenje goropadnice”, u režiji mladog Ivana Plazibata.

U srijedu festival prikazuje u Gavelli predstavu “Govori glasnije!”, autorski projekt Bobe Jelčića, nastao u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.

U četvrtak festival se seli u HNK, a predstava počinje ranije, u 19.30 sati: “Ciganin, ali najljepši”, dramatizacija romana Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana.

U petak program opet teče u Gavelli, gdje riječki HNK Ivana pl. Zajca igra Büchnerova “Woyzecka“, redateljice Anice Tomić.

Stiže potom, u subotu, 8. prosinca, u Gavellu iz Ljubljane, Mestno gledališče ljubljansko s još jednim Büchnerom, “Dantonova smrt”, u režiji Aleksandra Popovskog. Predstava igra u 19.30 sati.

Nedjelja je dan odmora, pa deveti naslov igra u ponedjeljak, 10. prosinca, predstava beogradskog Ateljea 212 “Pet života pretužnog Milutina”, spisateljice Milene Marković i redateljice Aleksandre Milavić Dejvis. U utorak, 11. prosinca, ponovno domaćin, Gavella, igra “Ponovno ujedinjene dviju Koreja” Joëla Pommerata u režiji i Paola Magellija.

Zadnja u konkurenciji za ovogodišnje nagrade jest O’Neillovo “Dugo putovanje u noć”, zadarskog HNK, u režiji Dražena Ferenčine, a igra u srijedu, 12. prosinca.

Festival završava dodjelom nagrada, a zatvara ga, u petak, u Gavelli, 14. prosinca, Krležin “Povratak Filipa Latinovitza”, Hrvatskog kazališta Pečuh, u režiji Nine Kleflin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:12