TEATAR GAVRAN

Premijere predstava Mire Gavrana u pet zemalja, prva je u Havani na Kubi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.05.2018. u 15:57

Zagreb, 281213.
Knjizevnik Miro Gavran, fotografiran u kaficu Amelie.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

ZAGREB - Pet predstava hrvatskoga književnika i dramatičara Mire Gavrana u nepunih mjesec dana premijerno će biti izvedeno u pet zemalja, a prva je na rasporedu premijera drame "Lutka" u četvrtak, 31. svibnja u Havani na Kubi, nakon koje slijede premijere u Makedoniji, Nizozemskoj, Rumunjskoj i na Kosovu, priopćeno je iz Teatra Gavran.

 

"Iznimno mi je zadovoljstvo što ću imati pet inozemnih premijera u tako različitim kulturnim sredinama, u tako kratkom vremenskom razdoblju", rekao je tim povodom Miro Gavran.

 

"Posebno me veseli spoznaja da se moja prva premijera događa na Kubi, te da nakon dugih trideset godina u Nizozemskoj ponovno izvode neku moju dramu, dok sam u Rumunjskoj, Makedoniji i na Kosovu do sada bio višestruko izvođen u njihovim kazalištima, pa su ove nove premijere nastavak dosadašnje uspješne suradnje“, dodao je.

 

"Lutka" će biti izvedena u havanskom kazalištu Buscón u prijevodu Željke Lovrenčić i u režiji Simóna Carlosa Martína.

 

Dva dana nakon toga, u subotu, 2. lipnja u makedonskom Nacionalnom kazalištu Anton Panov u Strumici izvest će se komedija "Zabranjeno smijanje" u prijevodu Gorjana Miloshevskog i režiji Igora Ivkovića.

 

"Lutka" će premijeru imati i 8. lipnja u Nizozemskoj, gdje će je u Bredi izvesti Stichting Buda Staging Performance  u prijevodu Sanje Kregar, koja je i proteklih godina u Amsterdamu objavila nekoliko Gavranovih proznih tekstova. Režiju potpisuje Hanna Buda.

 

Drama "Sve o ženama" bit će izvedena 10. lipnja u bukureštanskom Teatrul Arte dell'Anima u prijevodu Michaele Balint i režiji Felixa Crainciua.

 

Na kraju niza, u Nacionalnom kazalištu Kosova u Prištini 28. lipnja bit će izvedena premijera Gavranove drame "Kako ubiti predsjednika". Prevoditelj na albanski je Ali Avdiu, a redateljica je Marigiona Bekteshi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo