PRERANI ODLAZAK

PREMINULA GLUMICA ANDREJA BLAGOJEVIĆ Napustila nas je dramska prvakinja riječkog HNK

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.05.2015. u 16:33

Davor Žunić/CROPIX

Istaknuta riječka glumica, dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Andreja Blagojević umrla je u 48. godini, izvijestio je riječki HNK.

Andreja Blagojević rodila se u Rijeci, a nakon završene zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, dislociranog studija u Rijeci, u stalnom je angažmanu Hrvatske drame riječkoga HNK. Često je surađivala s Talijanskom dramom, gdje je glumila na talijanskom jeziku, te s Operom riječkoga kazališta, riječkim HKD teatrom i Gradskim kazalištem lutaka. Surađivala je i s Teatrom stabile iz Trsta te snimila nekoliko filmova i TV serija u Italiji.

Svestranog talenta i kvaliteta kompletne kazališne umjetnice, ona je svoje uloge umjela izvrsno odglumiti, ali i otpjevati i otplesati, zbog čega je svoj repertoar proširila na mjuzikl, ističe HNK i dodaje da je, uvijek scenski samouvjerena i energična, kreirala uloge ovjenčane s više uglednih glumačkih nagrada.

Godine 1995. Andreja Blagojević dobila je nagradu na Festivalu malih scena za ulogu u predstavi "Anđeli u Americi", a nakon toga Nagradu "Zlata Nikolić" HNK Ivana pl. Zajca za najbolja ostvarenja u sezoni 2001./2002. za uloge u predstavama "Muškardin" (uloga Betije), "Šteta što je kurva" (uloga Hippolite) i "Kad se mi mrtvi probudimo" (uloga Maje Rubek).

Uloga Agate u predstavi "Delitto all'Isola delle Capre" (Zločin na kozjem otoku) donijela joj 2006. godine nekoliko nagrada, od još jedne Nagrade "Zlata Nikolić" za najbolju ulogu u HNK Ivana pl. Zajca u sezoni 2005./2006. i Nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolju žensku ulogu na 13. festivalu glumca do Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju glavnu ulogu. Za ulogu Basila u predstavi "Figarov pir" treći je put dobila Nagradu "Zlata Nikolić" u sezoni 2012./2013.

Posljednji put nastupila je prije petnaestak dana u premijernoj izvedbi predstave "Sh.Sh". Time su, nažalost, zaključene njezine sjajne uloge kojima je, unatoč preranom odlasku sa životne i kazališne pozornice, trajno obilježila riječku i hrvatsku kazališnu scenu, navodi kazalište.

Posljednji ispraćaj Andreje Blagojević bit će u petak, 22. svibnja na groblju Trsat u 12 sati, a komemoracija u HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 25. svibnja.

Izdvajamo