EKSTRAVAGANTNA LJUBAV

Projekcija urnebesnog nagrađivanog dokumentarnog filma 'Goodbye Gauley Mountain - An Ecosexual Love Story' u MSU Zagreb

Dokumentarni film Goodbye Gauley Mountain - An Ecosexual Love Story (2014.) autorica Beth Stephens i Annie Sprinkle obišao je mnoge filmske festivale, a u sklopu međunarodnog festivala Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav dolazi u dvoranu Gorgona, zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Projekcija filma održat će se sutra, 4. listopada s početkom u 20 sati.

Nagrađivani dokumentarni film u 70 minuta objedinjuje aktivizam i seksualnost te pokazuje kako borba za okolišnu pravdu može biti inkluzivna, erotski privlačna i zabavna, čak i kada smo suočeni s ekološkom tragedijom. Beth Stephens i Annie Sprinkle prosvjedovale su protiv Mountaintop Removala (MTR-a), rudarske prakse koja uključuje miniranje i uništavanje krajolika čije su posljedice pogubne za okoliš. Autorice se zalažu za ideju Zemlje kao ljubavnice/ka koja prirodni svijet doslovno grli, a promjene postižu korištenjem vlastitih tijela i uvođenjem komponente senzualnosti i duhovnosti u ekološki pokret.

25 načina na koje se može voditi ljubav sa Zemljom

Beth Stephens i Annie Sprinkle oprašuju pokret ekoseksa kroz umjetnost, teoriju, praksu i aktivizam od 2004. godine. Njihov rad Manifest ekoseksa i video instalaciju Ekoseksualna vjenčanja možete vidjeti do 10. listopada u sklopu izložbe Ekstravagantna ljubav u HALI V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Umjetnice su autorice brojnih performansa, ekoseks simpozija, vjenčanja s prirodnim entitetima, radionica, pješačkih tura i umjetničkih izložbi. Njihov novi film Water Makes Us Wet bavi se užicima i politikom vode, a prikazan je na Documenti 14 i u njujorškoj MOMA-i. Njihov je cilj učiniti pokret za zaštitu okoliša seksipilnijim, zabavnijim i raznolikijim.

Performer Josip Pino Ivančić zatvara Ekstravagantna tijela

aj ni ni to ljuvavni pesem…, naziv je performansa konceptualnog umjetnika Josipa Pina Ivančića kojim će se zatvoriti peti po redu trijenalni festival Ekstravagantna tijela. Performans će se održati 10. listopada s početkom u 20 sati. Josip Pino Ivančić je alternativnoj kulturnoj sceni poznat od početka sedamdesetih godina kada ulazi u krug konceptualnih umjetnika. U to vrijeme s prijateljima stvara mental spirit music, a pod utjecajem Beuysa započinje proces stvaranja socijalne skulpture te angažirano propitkuje socijalistički vrijednosni sustav, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je pravo na radikalizaciju umjetnosti. Tijekom osamdesetih godina umjetničke interese ostvaruje u okviru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti. Od devedesetih godina javnost ga smatra jednim od najprovokativnijih hrvatskih performera i alternativnih novomedijskih eksperimentatora.

Partneri festivala su Tehnički muzej Nikola Tesla (Zagreb), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Fotografska udruga Organ Vida (Zagreb), Muzej prekinutih veza (Zagreb), Akademija likovnih umjetnosti (Zagreb), E.A. 1/1 S.V. (Zagreb), Živa muzika (Zagreb), Ćelija (Zagreb), Galerija Kapelica (Ljubljana), siva) (zona (Korčula) i Platforma 9,81 (Split). Radno vrijeme izložbe je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 12 do 20 sati. Ulaz je besplatan.

Ekstravagantna tijela je naziv međunarodnog umjetničkog festivala pod koncepcijom Olge Majcen Linn i Sunčice Ostoić koji se od 2007. održava svake tri godine. Festival organizira KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse. Za više informacija posjetite njihovu internetsku stranicu, Facebook stranicu ili Instagram profil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:52