PREDSTAVA MONTAŽSTROJA ‘55+’

Psihijatar me nije mogao otvoriti dvije godine, a Borut je to uspio

- Borut Šeparović jako je strog redatelj i ne usudimo se markirati probe - pričaju kroz smijeh Lidija Kleščić i Miran Cencič, glumci nove predstave kazališta Montažstroj “55+” koja će sutra premijerno biti izvedena u KD Vatroslava Lisinskog.

Njoj su 62 godine, umirovljena je bivša djelatnica Fine, majka dvojice odraslih sinova, a dane voli provoditi na kavama te u šetnji sa psom. Njen kolega godinu je dana stariji, otac je troje djece, nekada je upravo u Lisinskom vodio Muzičku omladinu Zagreba, a danas je na burzi gdje će vjerojatno i dočekati mirovinu. Za koji dan ide na rutinsku operaciju, ali jako je zahvalan doktoru što mu je pomaknuo termin kako bi mogao sudjelovati u projektu za koji su izabrani putem audicije. Oboje su se prijavili iz znatiželje, a primljeni su zajedno s još 42 sudionika, među kojima ima i bračnih parova.

Najbrojnija populacija

Redatelja Boruta Šeparovića koji se i dosad bavio marginaliziranim društvenim skupinama, poput beskućnika i nezaposlenih žena, pitali smo otkud interes baš za dobnu skupinu 55+?

- Ta populacija daleko je najbrojnija u zemlji, većinom se radi o umirovljenicima, ali i o zaposlenima i nezaposlenima koji još nisu stekli uvjete za mirovinu i koje se tretira kao višak. Političari tu temu obično vade u predizborna vremena, onda ih se prebrojava, ali se njihov glas rijetko čuje - objašnjava, a i naš sugovornik slaže se da je kapitalizmu starost tek - teret.

Priliku da se njihov glas barem nakratko začuje dobit će na pozornici Lisinskog: svaki od sudionika na sceni će provesti točno onoliko sekundi koliko ima godina i s publikom će podijeliti najvažniji trenutak u svom životu. Je li im bilo teško emotivno se ogoliti?

- Je, bilo mi je jako teško. No, psihijatar me nije mogao otvoriti dvije godine, a Borut me otvorio odmah, iako smo se na početku triput posvađali. Ova predstava za mene je bila poput psihoterapije - priznaje Lidija.

Zlostavljanje starijih

Kruna cijelog projekta bit će dokumentarni film “Potrošeni”, koji bi trebao biti dovršen 2013. godine.

- Sustav vrijednosti troši te ljude poput robe, a film se bavi pitanjem jesu li oni zaista potrošeni - kaže Šeparović.

Kakvu poruku predstava šalje društvu?

- Rijetko kad netko završi na sudu zbog zlostavljanja starije osobe. Djeca koju roditelji zlostavljaju zakonom su zaštićena. Taj isti zakon vrijedi i za stare osobe, međutim njih čak ni zakon ne štiti - zaključuje Cencič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:42