NOVO VODSTVO OTVORILO KARTE

RAZNOLIK PROGRAM 69. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA Četiri kazališne premijere, ponajbolje drame, plesni program, filmovi i osam eminentnih gitarista

Predstavu 'Črna mati zemla' režirala je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski
 Marko Ercegović
 

DUBROVNIK - Program ovogodišnjih, 69. Dubrovačkih ljetnih igara predstavljen je u petak u Festivalskoj palači u Dubrovniku, tradicionalno uoči Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika.

Tijekom 47 festivalskih dana, od 10. srpnja do 25. kolovoza, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija bit će izvedeni brojni dramski, glazbeni, baletni, folklorni i drugi programi.

Među njima se ističu četiri premijerna naslova u dramskom programu: Krležin "Michelangelo Buonarroti" na otoku Lokrumu u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i u režiji Sebastijana Horvata, izbor iz proze Ranka Marinkovića "Pod balkonima" u režiji Daria Harjačeka, "Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem" u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara, u izvedbi studenata Odsjeka glume ADU iz Zagreba te prvi put u Dubrovniku "Ispravci ritma" u režiji Gorana Sergeja Pristaša u izvedbi kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski istaknula je kako je program dio onoga što je bilo i u nacrtima, misiji i viziji, koja je predočena ministrici kulture na početku njezina mandata.

"Drago mi je da nismo skrenuli s puta koji smo sebi zacrtali. Imat ćemo bogat dramski program, u kojem želimo njegovati model vlastitih produkcija te postojanje festivalskog dramskog ansambla kao reprezentacije hrvatskih umjetnika. Imat ćemo i koprodukcijski model, koji želimo ojačati jer će tako DLJI biti vidljivije na mapi hrvatskog i međunarodnog kulturnog stvaralaštva, jer će te predstave svoj život imati i nakon festivala", smatra Ruždjak Podolski.

Glazbeni program, dodala je, koncipiran je kao sklad tradicionalnog i inovativnog. "Nastupit će etablirani umjetnici različitih poetika, osobnosti i izričaja. Vodili smo se idejom različitosti", rekla je Ruždjak Podolski.

Ravnateljica Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo-Bogdanović istaknula je kako je ono što je predstavljeno ujedno i potvrđeno na programu.

Dvadeset izvedbi već je u internetskoj prodaji, a cjelovit program bit će objavljen najkasnije do sredine ožujka, napomenula je Medo Bogdanović.

Uz intendanticu i ravnateljicu o programu su detaljnije govorili i pomoćnici intendantice Saša Božić za dramski program, Tomislav Fačini za glazbeni program te Karolina Rugle za inovativne kulturne prakse.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević podržali su rad Dubrivačkih ljetnih igara.

"Grad od Igara očekuje da budu dubrovačke, moderne, tradicionalne i međunarodne. Nije to sve lako spojiti u jedno, ali sam uvjeren da će novo vodstvo Igre otvoriti još više građanima i posjetiteljima", rekao je Franković zaželjevši uspjeh novom vodstvu.

"Bila sam na Festivalskom vijeću i imala priliku još tada vidjeti program te želim svima zahvaliti na bogatom i prekrasnom programu. Želim vam uspjeh u njegovoj realizaciji", izjavila je Marević.

Osim četiriju dramskih premijera, na programu 69. Igara je i lanjska dramska uspješnica "Marin Držić - Viktorija od neprijetelja" Hrvoja Ivankovića u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a festivalska će publika moći vidjeti i ponajbolje hrvatske dramske predstave: "Črna mati zemla" Kristijana Novaka u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski te izvedbi ZKM-a na Lokrumu, "Ljudi od voska" Mate Matišića u režiji Janusza Kice i izvedbi HNK Zagreb u Parku Gradac, "Ujak Vanja" Antona Čehova u režiji Mihaila Bičkova i izvedbi ruskog Komornog kazališta Voronjež. To je ujedno prvo dramsko gostovanje nekog ruskog dramskog ansambla na Igrama.

Ljubitelji plesne umjetnosti uživat će u baletu "Derviš i smrt" Baleta HNK u Splitu, temeljenom na motivima istoimenog djela Meše Selimovića i glazbi Gorana Bojčevskog, u koreografiji Igora Kirova prema libretu Saše Dimoskoga.

Anne Van Aerschot
Ansambl Rosas: A Love Supreme

Belgijski plesni ansambl Rosas izvest će komad za četiri plesača "A Love Supreme", nastao na glazbu Johna Coltranea u koreaografiji Anne Terese De Keersmaeker i Salve Sanchisa, dok Bitef teatar gostuje s plesnom predstavom "Macbeth" u koreografiji Miloša Isailovića i izvedbi plesača Bitef Dance Companyja. Festivalska publika ove će godine vidjeti i interdisciplinarnu predstavu "Titl" koreografa i izvođača s berlinskom adresom Clementa Layesa.

Kasskara / Deutsche Grammophon
Mischa Maisky

Glazbeni program otvara ispred crkve sv. Vlaha jedan od najvećih svjetskih violončelista Misha Maisky sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Piera Carla Orizija, a zatvorit će ga Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

I ove godine koncerte će održati Dubrovački simfonijski orkestar, a na Igre stižu i gudački kvartet Schumann te Ansambl 1700, koji će nastupiti s jednim od najuglednijih kontratenora današnjice Andreasom Schollom. Očekuju se vrhunski recitali Yuye Okamota, Ivana Krpana i Daniila Trifonova te koncert francuskog dua harmonikaša Vincenta Peiranija i saksofonista Emilea Parisiena.

Daniil Trifonov

Kao posebno zanimljiv najavljen je program Guitarrismo, koji će okupiti osam eminentnih gitarista: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Moranu Pešutić, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka, Pedra Ribeira Rodriguesa i Maroja Brčića.

Već po tradiciji, bogatu hrvatsku foklornu plesnu i glazbenu baštinu predstavit će ansambli LADO i FA Linđo, dok popratni program između ostalog donosi izbor najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala i izložbu Josipa Pina Trostmanna.

Inače, po financijskom planu 69. Igara predviđa se proračun od 12,5 milijuna kuna. Oko 60 posto sredstava bit će ostvareno iz javnih izvora: Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije te turističkih zajednica, dok će gotovo 40 posto proračuna činiti vlastiti prihodi, sponzorstva i donacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:35