25. FESTIVAL MALIH SCENA

RIJEČKI KAZALIŠNI FESTIVAL Hitovi iz Zagreba, Krleža iz Beograda i Handke iz Trsta

Predstava “Ciganin, ali najljepši” zagrebačkog HNK gostovat će na festivalu
 Goran Mehkek / CROPIX

Ovogodišnje, jubilarno 25. izdanje Međunarodnog festivala malih scena Rijeka ugostit će od 4. do 11. svibnja neke od najzanimljivijih predstava regionalne kazališne scene, a program uključuje i jedno gostovanje kazališta iz Moskve.

Festival, koji se održava na tri lokacije, u HKD-u na Sušaku, Filodrammatici i u HNK Ivana pl. Zajca, otvara 4. svibnja predstava Luigija Pirandella “Tako je ako vam se tako čini” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda u režiji Jagoša Markovića, a srpski teatar bit će zastupljen i s gostovanjima Ateljea 212 i predstavom “Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis i Beo arta 215 iz Beograda s Krležinom “U agoniji” u režiji Ane Đorđević.

Međunarodni žiri

Slovensko stalno gledališče iz Trsta gostuje s Handkeovom “Lijepi dani u Aranjuezu” u režiji Igora Pisona, austrijski Theater in der Josefstadt s Ibsenovom “Divljom patkom” u režiji Mateje Koležnik, a ruski Teatar Vahtangov s predstavom “Vrisak Langouste” D. Marella u režiji Mikhaila Tsitrinyaka.

Zagrebački je HNK zastupljen s dvije uspješnice, predstavama “Ciganin, ali najljepši” prema romanu Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana i “Tko pjeva zlo ne misli” u režiji Renea Medvešeka. Cijeli će festival pratiti izložba “Kazališni plakat” Borisa Bućana koja će se moći pogledati u Galeriji Kortil.

Ovogodišnji festivalski žiri čine glumice Marija Sekelez iz Zagreba, Anita Mančić iz Beograda i Katarina Kocevska iz Skoplja, a selektor je kazališni kritičar Bojan Munjin.

- Kao što se iz jedne kapi vode vidi čitav Svemir, tako se s pozornice malih scena vidi čitav svijet. Netko je rekao: “Glumcu je potreban samo štap i šešir.” Time se i ovaj festival vodi. Predstave od malo ljudi koje govore jako puno. I “velike” predstave su male, jer ništa nije veće od života. O tom životu ćemo ovdje pričati - kazao je Munjin.

25 godina

Festival je prije 25 godina pokrenuo Nenad Šegvić s prvim selektorom, kazališnim kritičarom Daliborom Foretićem i idejom okupljanja najboljih predstava za male scene u Hrvatskoj. Vrlo brzo poprimio je međunarodni karakter, ugostivši u Rijeci neka od najvažnijih imena današnjeg europskog i svjetskog kazališta, i to u vrijeme dok još nisu bili toliko poznati.

- Kada sam se prije 25 godina upustio u ovu avanturu, nisam ni mogao sanjati da ćemo ovoliko dugo potrajati. Tadašnji gradonačelnik Slavko Linić u teškim je vremenima osigurao sredstva za festival, a suradnja je nastavljena i s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Pamtimo i bolja vremena. Danas je sve teže i teže, cijene predstava su sve više, a sredstava je manje - izjavio je Šegvić.

Inače, Grad Rijeka za festival je izdvojio 380 tisuća kuna, a većinu sredstava, 3 i pol milijuna kuna, osigurao je generalni sponzor Erste banka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:18