NAGRADA MELINA MERCOURI

RIJEKA OSVOJILA PRESTIŽNU NAGRADU VRIJEDNU 1,5 MILIJUNA EURA 'To je dokaz da svi na projektu EPK rade sa srcem i s visokom dozom profesionalnosti'

 

Za dosadašnju uspješnu provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, Rijeka je danas osvojila 1,5 milijuna eura vrijednu nagradu Melina Mercouri. Odluka je donesena u Galwayju u Irskoj, nakon sastanka i trećeg monitoringa nad provedbom projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

U Galway, koji iduće godine s Rijekom dijeli titulu prijestolnice kulture, otputovao je tim EPK koji je program i projekt predstavio stručnjacima iz Europske komisije, nakon čega je uslijedio dvosatni razgovor i odgovaranje na pitanja, a potom i zasjedanje stručnog panela. Isti je proces danas prošao i Galway.

Melina Mercouri, po kojoj je nagrada dobila ime, bila je grčka ministrica kulture koja se smatra najzaslužnijom za utemeljenje projekta Europske prijestolnice kulture. Mercouri se 1985. godine zalagala za bolje međusobno poznavanje europskih građana te za razmjenu i razgovore o kulturi, a tvrdila je da čitava Europa treba biti ujedinjena te da kultura nosi najsnažniji potencijal za mir.

U tvrtki Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture ističu da je riječ o vrijednoj financijskoj nagradi, koja nosi i poruku o uspjehu u dosadašnjem radu na razvoju projekta. Napominju i da ova nagrada za Rijeku znači da je zadovoljila sve visoko postavljene kriterije od strane stručnog panela i da je ozbiljnim vođenjem projekta do godine nošenja titule EPK ostvarila sve zadatke koji su pred nju postavljani.

Rijeku su pred Europskom komisijom predstavljali gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, umjetnički direktor projekta Slaven Tolj, direktorica partnerstava i komunikacija u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, direktorica općih poslova u projektu Iva Grego te savjetnik za upravljanje brendom Dražen Nikolić, a u Galwayu je također bila prisutna i predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske Anera Stopfer.

Declan  Monaghan

Gradonačelnik Obersnel kaže da je osvajanje ove nagrade veliki uspjeh.

- To je dokaz da svi na ovom projektu rade sa srcem i s visokom dozom profesionalnosti – rekao je.

Direktorica Emina Višnić kazala je da je nagrada Melina Mercouri velika i važna financijska potvrda da se projekt uspješno vodi i razvija.

- Ova je nagrada na simboličkoj razini potvrda da je Rijeka i da je Hrvatska usklađena s europskim kulturnim vrijednostima, da nosimo i pronosimo vrijednosti europskog kulturnog kruga, da u njega ovim projektom upisujemo nove poruke za budućnost i da mu uistinu pripadamo kao građani Europe - rekla je Emina Višnić.

Declan  Monaghan

U Rijeka 2020 kažu da su, osim samog kulturno-umjetničkog programa za 2020., u predstavljanju i razgovorima posebno istaknute teme nasljeđa projekta. Naime, Europska komisija projektom EPK želi utjecati na ugradnju kulture u dugoročni razvitak gradova, a Rijeka, kako ističu u tvrtki, po ovom pitanju ima vrijedne rezultate, što je na susretima u Galwayu i prepoznato.

Nakon Irske, dio riječkog tima putuje u Pariz, gdje će projekt EPK u četvrtak predstaviti francuskim novinarima u Hrvatskoj ambasadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:32