MINISTROVE ŠKARE

SUBVERSIVE FESTIVALU I ULYSSESU NULA KUNA: Hasanbegović: Dobit će novac, ali ne iz međunarodnog programa

 Goran Mehkek/EPH

Programi Kazališta Ulysses na Brijunima, Festivala svjetskog kazališta, Subversive festivala, međunarodno gostovanje drame “Elementarne čestice” Ivice Buljana prema romanu Michela Houellebecqa, ljetos premijerno izvedene na Dubrovačkim ljetnim igrama, samo su neki od programa za koje će Ministarstvo kulture izdvojiti nula kuna, barem ako je suditi prema financiranju programa za međunarodnu kulturnu suradnju za ovu godinu objavljenom na stranicama Ministarstva.

To ne znači da neki od ovih programa neće dobiti novac u sklopu financiranja domaćih nastupa, no indikativna je usporedba s prošlom godinom. Naime, kada je u srpnju prošle godine objavljen isti program, brojke su bile posve drugačije. Za Kazalište Ulysses izdvojeno je 300 tisuća kuna, za Festival svjetskog kazališta 100 tisuća, jednako kao i Subversive festival, odnosno udrugu Bijeli val.

Odluka do četvrtka

Dubravka Vrgoč, ravnateljica HNK, nije željela komentirati nula kuna za Festival svjetskog kazališta, kaže da su “dio budžeta prošle godine dobili iz financiranja domaćeg programa” pa, dodaje, “čeka da vidi čitavu sliku prije komentara”. Rječitiji je bio Nikola Mišo Devčić iz Subversivea koji tvrdi: “Riječ je o pokolju civilnog društva. To su objavili, to ideološko reprogramiranje društva, i to i provode”. Na Subversive festivalu mogli smo vidjeti neke od najvažnijih intelektualaca današnjice, od Slavoja Žižeka do Tariqa Alija, gostovao je i kasniji grčki ministar financija Yanis Varoufakis. Slično je i s kazališnim festivalima koji su ove godine ostali bez programa.

Međutim, ministar kulture smatra da se trebaju strpjeti. Naime, kako je rekao za Jutarnji list: “Svi su se oni prijavljivali na više programa paralelno. Kazalište Ulysses dobit će novac u sklopu drugog programa, ne međunarodnog. Kad je riječ o Festivalu svjetskog kazališta i Subversiveu, također će dobiti novac iz drugog programa. No, konačan ćemo budžet imati do srijede, četvrtka sljedećeg tjedna”.

Giacometti i Miró

Podsjetimo, iako su u novoj Vladi najavljivali veći budžet za kulturu, no on je naposljetku manji, nakon čega su ostavke u HDZ-ovu Odbora za kulturu dali Anja Šovagović Despot i još nekoliko članova, među kojima i Igor Zidić. Naime, govorilo se o izdvajanju jedan posto za kulturu, naspram 0,5, međutim izdvojeno je 0,75 posto, a kako je cjelokupan budžet manji, tako je manja i brojka za kulturu. Ove godine Ministarstvo kulture će, naime, dobiti 923,945.670 kuna, što je 32,5 milijuna kuna manje od proračuna Ministarstva Andreje Zlatar Violić.

Brojka se odrazila i na međunarodni program. Naime, lani us financirana 533 programa sa 6,273.142, 20 kuna, a ove godine ukupno 343 programa sa 4,5 milijuna kuna.

Pojedinačno je najviše ove godine izdvojeno za nastup hrvatskih pisaca na Londonskom sajmu knjiga koji počinje 12. travnja, a u skopu kojeg će se predstaviti i publikacija “5 Books from Croatia”. Za nastup pisaca u Londonu izdvojena je 221.931 kuna, gotovo jednako kao prošle godine. Osim toga, u međunarodnom programu za važnu izložbu Alberta Giacomettija koja će se u Umjetničkom paviljonu otvoriti u rujnu izdvojeno je 150 tisuća kuna, što je druga cifra po veličini. Prošle godine ista je institucija za izložbu Joana Miróa dobila 135 tisuća kuna, barem ako je suditi po papirima.

Stiže Gustav Klimt

Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić kaže: “Na kraju smo od Ministarstva za Miróa dobili oko 180 tisuća kuna, dio se financirao kroz druge programe. Obje izložbe koštaju oko dva milijuna kuna i smatram da ih publika zaslužuje vidjeti. Mi s Giacomettijevom izložbom idemo dalje, uz potporu Ministarstva te kroz Grad Zagreb i sponzore”.

Od međunarodnih programa, 120 tisuća kuna izdvojeno je za izložbu u Klovićevim dvorima, čija su tema umjetničke veze između Zagreba i Beča, a na kojoj ćemo vidjeti i djela Gustava Klimta.

Inače, za 10. travnja u MSU predviđen je performans Brune Isakovića, u sklopu Queer Zagreb sezone, “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”. Tema performansa bit će riječi koje je napisao i izrekao aktualni ministar kulture, a među kojima je i sporna izjava nakon napada na kolumnista Jutarnjeg Antu Tomića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:46