UMJETNIČKA RAZMJENA

Zagrebački HNK i Albanska nacionalna opera i balet potpisali protokol o suradnji

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2019. u 16:37

Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta i Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Albanska nacionalna opera i balet potpisali su protokol o suradnji, odnosno međusobnoj razmjeni produkcija i umjetnika.

U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu protokol su jučer 5. ožujka potpisale Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta i Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta.

Za Hrvatsko narodno kazalište iznimno je važna suradnja s albanskom Operom i Baletom, kao i svaka suradnja s bilo kojom drugom europskom operom i baletom. Albanija i Hrvatska pripadaju  kulturnom krugu mediterana stoga i tu vidimo mogućnosti kulturne suradnje. U ovom konkretnom slučaju pomoći će nam razmjenjivati umjetnike i ostvarivati  koprodukcije koje će biti zanimljive i za jednu i za drugu stranu, rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta.

Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta istaknula je kako je jako sretna zbog potpisivanja današnjega protokola jer je sada moguće početi ostvarivati cilj. Naš san je ostvaren, a ovaj dan je prvi dan suradnje naših kazališta u kojoj ćemo, između ostaloga, pomoći i mladim umjetnicima na promoviraju njihovih aktivnosti, izjavila je Zana Çela.

 

Albanska nacionalna opera i balet iz Tirane, najveće  je kazalište u Albaniji  koje djeluje u sklopu palače Kulture te jedna od najsimboličnijih institucija te zemlje.  Iako relativno mlado (osnovano 1953. godine) ovo  kazalište postalo je centrom kulture Albanije, omogućujući svojim umjetnicima adekvatan prostor za izražavanje njihovih umjetničkih ekspresija.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo