UMJETNIČKA RAZMJENA

Zagrebački HNK i Albanska nacionalna opera i balet potpisali protokol o suradnji

Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta i Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta
 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Albanska nacionalna opera i balet potpisali su protokol o suradnji, odnosno međusobnoj razmjeni produkcija i umjetnika.

U foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu protokol su jučer 5. ožujka potpisale Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta i Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta.

Za Hrvatsko narodno kazalište iznimno je važna suradnja s albanskom Operom i Baletom, kao i svaka suradnja s bilo kojom drugom europskom operom i baletom. Albanija i Hrvatska pripadaju kulturnom krugu mediterana stoga i tu vidimo mogućnosti kulturne suradnje. U ovom konkretnom slučaju pomoći će nam razmjenjivati umjetnike i ostvarivati koprodukcije koje će biti zanimljive i za jednu i za drugu stranu, rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta.

Zana Çela, intendantica Albanske nacionalne opere i baleta istaknula je kako je jako sretna zbog potpisivanja današnjega protokola jer je sada moguće početi ostvarivati cilj. Naš san je ostvaren, a ovaj dan je prvi dan suradnje naših kazališta u kojoj ćemo, između ostaloga, pomoći i mladim umjetnicima na promoviraju njihovih aktivnosti, izjavila je Zana Çela.

Albanska nacionalna opera i balet iz Tirane, najveće je kazalište u Albaniji koje djeluje u sklopu palače Kulture te jedna od najsimboličnijih institucija te zemlje. Iako relativno mlado (osnovano 1953. godine) ovo kazalište postalo je centrom kulture Albanije, omogućujući svojim umjetnicima adekvatan prostor za izražavanje njihovih umjetničkih ekspresija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:02