TEMA: SLOBODA

24. Sa(n)jam knjige u Istri otvoren obraćanjem nigerijskog nobelovca Wolea Soyinke

 Goran Šebelić / CROPIX

PULA - Ovogodišnji 24. Sa(n)jam knjige u Istri svečano je otvoren u četvrtak u Puli prigodnim obraćanjem dobitnika Nobelove nagrade za književnost, nestora postkolonijalne književnosti i borca za slobodno društvo, nigerijskog književnika Wolea Soyinke te nastupom Amire Medunjanin i svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića.

Sajam je ove godine posvećen pjesniku i prijatelju sajma, Predragu Luciću odnosno, kako je rekla direktorica sajma Magdalena Vodopija "čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor, a da pritom ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa".

"Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi", istaknula je Vodopija dodavši kako se Sajam ove godine kao programske poveznice drži teme "Sloboda".

"Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima, "Makedonija čita", književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja", poručila je Vodopija. Izrazila je žaljenje što nas je upravo ovih dana napustio veliki makedonski dramski pisac i scenarist Goran Stefanovski koji je trebao doći u Pulu i promovirati knjigu "Odisej i druge drame", prvu knjige te vrste na hrvatskom jeziku, priređenu i tiskanu ekskluzivno za Sa(n)jam knjige u Istri .

Izaslanica ministrice kulture, savjetnica u Ministarstvu Dubravka Đurić Nemec istaknula je važnost takvih manifestacija i sajmova za knjigu.

"Svake godine dolaskom u Pulu osjećam jedno veliko iščekivanje jer očekujem nove glasove i upoznati nove ljude. To je najveća vrijednost ovoga sajma koji pratimo i podupiremo godinama", ustvrdila je Đurić Nemec. Pulski gradonačelnik Boris Miletić također je obećao da će grad Pula dalje podržavati ovu manifestaciju jer time, kako je rekao "sajmu dajemo punu slobodu i kreativnost kako bi sajam bio to što jest - jedinstven i prepoznatljiv u svijetu".

Tijekom sajma u Pulu dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak. Njihove knjige, a i njih same, moći će se naći u sajamskoj knjižari.

Na Sa(n)jam knjige u Istri, koji traje do 9. prosinca, hrvatskoj će se javnosti prvi put predstaviti knjiga Predraga Lucića "Cervantesov trg: sabrane drame i songovi" u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk. Knjiga sadrži drame „Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad“, „Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih“, „Istarske barufe“, „Cervantesov trg ili Trg robova“, „Kako se kalio Čehov“, „Lisistrata (prolog)“, kao i Lucićeve songove iz predstava „Tri mušketira“ i „Majka Courage i njezina djeca“. Drame su popraćene tekstovima Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martine Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara, koji je ujedno i urednik knjige. Osim toga, na sajmu će se ove godine premijerno predstaviti više od trideset novih knjižnih naslova te otvoriti četiri autorske izložbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:52