PRIZNANJE MICHELU HOUELLEBECQU

Arhineprijatelj establišmenta dobio Goncourta

 AP
Goncourta je Houellebecq dobio za satiru o pariškoj eliti, roman ‘La Carte et le Territoire’

Michel Houellebecq osvojio je najprestižnije francusko književno priznanje - nagradu Goncourt. Priznanje koje se dodjeljuje punih 107 godina pisac je dobio za roman “La Carte et le Territoire”, priču o umjetniku mizantropu i njegovu prijatelju, slavnom piscu pod imenom Houellebecq, koji postaje žrtva okrutnog zločina.

Nema ravnodušnih

Satira o pariškom kulturnom establišmentu uglavnom je dobila pozitivne kritike. Izuzetak je bio tekst u talijanskim dnevnim novinama La Repubblica pisca Tahara Bena Jellouna, ujedno i člana Goncourtova žirija koji je u svom tekstu kritizirao svaki aspekt romana, optuživši Houellebecqa i za “kroničan nedostatak mašte”. Među ostalim, ustvrdio je i da je “tri dana potrošio uzalud”.

Stoga se vjerovalo kako će Goncourt i ovaj put mimoići kontroverznog pisca koji je postao svjetski slavan 1994. nakon izlaska romana “Širenje područja borbe”.

Četiri godine kasnije izlaze “Elementarne čestice” prevedene na više od 25 jezika. Uslijedili su “Lanzarote i drugi tekstovi” (2000.), “Platforma” (2001.), “Mogućnost otoka” (2005.). Sva njegova djela prevedena su na hrvatski jezik.

U vrhu top lista

Izlaske romana redom su pratile optužbe zbog navodne opscenosti i poticanja na vjersku i rasnu mržnju, a u slučaju najnovijeg romana i optužbe za plagijat. No, roman je uvjerljivo zaposjeo vrhove francuskih književnih lista. Komentirajući nagradu, kako prenosi BBC, Houellebecq je ustvrdio: “Nadam se da neću razočarati ljude koji će moje romane otkriti zahvaljujući ovoj nagradi i da ću ih usrećiti. Sretan sam, važna mi je ova nagrada. ”

Goncourt donosi i novčanu nagradu od simboličnih deset eura, a laureati te nagrade bili su Marcel Proust (1919.), Andre Malraux (1933.), Simone de Beauvoir (1954) i Marguerite Duras (1984.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:46