NOBELOVA NAGRADA

BURA SE NE STIŠAVA Dvoje članova dalo ostavke, jedno zbog sporih reformi, a drugo zbog Handkea

    AUTOR:
    • Tena Šarčević

  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2019. u 14:27

Austrian author Peter Handke is pictured at his house, following the announcement he won the 2019 Nobel Prize in Literature, in Chaville, near Paris, France October 10, 2019. REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS

Peter Handke

Dodjela Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu i dalje izaziva kontroverze i burne reakcije, a članovi Akademije počeli su se preispitivati i zbog drugih pitanja.

Jučer je tako dvoje vanjskih članova odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost dalo ostavke nakon oštrih kritika što na račun Švedske akademije.

Financijska zloupotreba

Otišli su Kristoffer Leandoer i Gun-Britt Sundström. Gun-Britt Sundström je rekla da izbor Petera Handkea za ovogodišnjeg dobitnika nagrade znači da je književnost iznad politike, s čim se ona ne slaže.

Njen kolega Kristoffer Leandoer rekao je da odlazi jer se reforme na Akademiji odvijaju presporo, što smatra nedopustivim nakon seksualnog skandala. Naime, Akademija je obustavila nagradu 2018. godine nakon skandala u kojem je razotkriveno da je suprug, sad već bivše članice Akademije, pjesnikinje i spisateljice Katarine Frostenson bio serijski seksualni nasilnik i to tijekom 20 godina.

Ona i njen suprug, francuski fotograf i poduzetnik u kulturi, Jean-Claude Arnault, također su bili optuženi za financijsku zloupotrebu. Akademiju je nakon skandala napustila Frostenson, ravnatelj i još četiri člana, a uvedene su neke izmjene i angažirani su vanjski stručnjaci, no Leandoer je napisao da odlazi jer nema “ni strpljenja ni vremena” čekati da odbor dovrši reforme.

- Akademija i ja imamo različit pojam vremena. Jedna godina je u mom životu predugo, a u životu Akademije prekratko - napisao je i naglasio da njegova odluka nije povezana s dodjelom nagrade Handkeu.

Značajan trud

Akademija je potvrdila da su Leandoer i Sundström napustili odbor za dodjelu Nobelove nagrade, koji su činila četiri člana Švedske akademije i pet vanjskih članova.

- Zahvalni smo na značajnom trudu koji su uložili tijekom godine i sada preispitujemo kako ćemo organizirati rad odbora za dodjelu Nobelove nagrade za književnost 2020. - rekao je Mats Malm, tajnik Švedske akademije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo