AKTUALNO U BOOKSI

ECE TEMELKURAN Turska književnica, novinarka i aktivistica o odnosu politike i pisanja

Ece Temelkuran
Objavila je roman ceste 'Žene koje pušu u čvorove' o četiri junakinje iz Egipta, Turske i Sirije koje zajedno bježe iz svojih matičnih država

U četvrtak 24.11. u 19 sati u klubu Booksa gostovat će Ece Temelkuran, nagrađivana turska književnica, novinarka i aktivistica, koja će održati predavanje na temu 'Odnos politike i pisanja'.

Ece Temelkuran (1973.) u svim je svojim tekstovima posvećena političkoj kritici. U polju istraživačkog novinarstva bavi se tursko-kurdskim i tursko-armenskim odnosima, kao i temama ženskih pokreta i političkih zatvorenika. Zbog svojeg rada primila je brojne nagrade te dobila angažman u turskim i inozemnim novinama kao što su The Guardian, The New Statesman, Al-Akhbar, The New Left Review i Le Monde Diplomatique.

Objavila je 14 knjiga. Na hrvatski su prevedene publicistička knjiga 'Planina boli' o putovanju u središte tursko-armenskog sukoba, roman 'Zvuk banana' o životu u Bejrutu, te roman ceste 'Žene koje pušu u čvorove' o četiri junakinje iz Egipta, Turske i Sirije koje zajedno bježe iz svojih matičnih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:15