AUTOR ŽELJKO KRUŠELJ

FOTO: 'MNOGE SLOBODE KOJE SMO OSVOJILI DANAS SU RELATIVIZIRANE' U Novinarskom domu predstavljena nova knjiga o Poletu

Zagreb, 240216HND, Perkovceva 2.Predstavljanje monografije Polet 1976-1990 Zeljka Kruselja.Na fotografiji: Zeljko Kruselj.Foto: Livio Andrijic / CROPIX
 Livio Andrijic / EPH

U prostorima Novinarskog doma, pred mnoštvom publike je predstavljena knjiga Željka Krušelja "Igraonica za odrasle: Polet 1976. - 1990." nakladnika Adamić.

U poduljem, no vrlo neformalnom predstavljanju, o knjizi su govorili nekadašnji poletovci, uz Krušelja, i Zoran Simić koji je danas u izdavaštvu, potom književnik Pero Kvesić, pa ekonomski komentator Jutarnjeg lista Ratko Bošković, glavna urednica T-portala Đurđica Klancir, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dizajner Ivan Doroghy, autor mnogih naslovnica ovog tjednika, koje se danas nalaze i u slavnoj njujorškoj MoMA-i, te nakladnik knjige Dragan Ogurlić.

Među publikom su bili mnogi koji se mogu pronaći u knjizi u čijem je kazalu, na kraju, 2100 imena.

Zoran Simić rekao je kako je Krušelj "obavio rudarski posao" te da je za "pitanje Poleta danas vjerojatno jača institucija od NSK". Krušelj je, pak, rekao kako "nikada u životu nije imao tremu kao na ovom predstavljanju" te podsjetio na bit:

"Knjiga nije apologija, niti obračun. Bazira se na faktografiji, i na tisuću činjenica. Nisu potrebne mitologizacije. (...) Vjerovali smo u borbu za bolji svijet. No, mnoge svjetonazorske slobode koje smo osvojili danas su ili relativizirane ili su napravljeni koraci unatrag", rekao je.

Zoran Simić rekao je i kako namjera urednika ovog tjednika nije bila da Polet bude zabranjivan, već da bude na rubu: "Jedan od slogana bio je - uvijek na ivici, nikad na marici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:19