RI LIT

JEDANAEST RIJEČKIH PISACA 'Noć velikog čitanja' posvećena Daši Drndić i Igoru Večerini

 Kristina Barišić

Riječka neformalna književna skupina, okupljena pod nazivom Ri Lit, održat će sedmo izdanje Noći velikog čitanja koja je zakazana za srijedu, 30. siječnja, s početkom u 20 sati.

Ove godine nastupit će 11 pisaca, Tea Tulić, Doris Pandžić, Dunja Matić, Željka Horvat Čeč, Gordana Brkić, Enver Krivac, Zoran Krušvar, Milan Zagorac, Izet Medošević, Igor Beleš i Davor Mandić, a ovo će izdanje književnog susreta biti posvećeno pokojnim riječkim književnicima Daši Drndić i Igoru Večerini.

Priču o Ri Litu pokrenuo je 2013. godine Vlado Simcich Vava, legendarni riječki glazbenik i pisac, koji se posljednjih desetljeća pozicionirao kao dobri duh riječke glazbene i književne scene. Vava je imao ideju staviti književnost pod spotlight koji joj pripada, križajući klasičnu književnu večer, odnosno format festivala kratkih priča, s dinamikom stand up nastupa i rock koncerata.

Ri Lit svake godine okuplja riječke književnike mlađe i srednje generacije, različitih žanrova i stilskih izričaja. Publika već od prvog izdanja reagira odlično i svaki put dupkom se ispuni dvorana Filodrammatice, sa 180 sjedećih mjesta, plus što još dobar dio ljudi ostane stajati. To definitivno nadmašuje većinu književnih događaja u Rijeci na kojima broj posjetitelja (srećom, sve rjeđe) zna biti i jednoznamenkast.

Ovogodišnja se “Noć velikog čitanja” odvija pod egidom “Delete Ri Lit” i postoje naznake da bi mogla biti zadnja. O razlozima “brisanja” ove manifestacije organizatori se, za sada, ne oglašavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:14