SUBLIMIRANI BIJES

Jovanovski: Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2019. u 14:36

Zagreb, 210217. Zarko Jovanovski, glazbenik, pjesnik i junak filma Neuspjesan skroz, snimljen na Trznici Kvatric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Žarko Jovanovski

Zbirka pjesama Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti deveta je knjiga poezije zagrebačkog underground pjesnika, slam izvođača, prozaika, kantautora, grafičara i strip-crtača Žarka Jovanovskog. Nakon osam zbirki u kojima dominira poezija koja se prije svega čita, s kojom se nastupa, Jovanovski je odlučio napisati nešto posve drugo. Kako se ističe u priopćenju Edicija Božičević, u novoj zbirci autor sublimira sav bijes prethodnih zbirki u niz poetski potentnih pjesama kojima iskazuje pomirenje sa svijetom, istovremeno ga odbijajući.

Paradoks stava prihvaćanja svijeta kakav jest i temeljnog neprihvaćanja stanja stvari u svijetu kakve jesu ocrtava srž poetike Žarka Jovanovskog.

Urednik Josip Ivanović u pogovoru knjige pronalazi utemeljenje tog stava ovim riječima:

"O Jovanovskom se sa sigurnošću zna sljedeće: bio je tamo kad je umro Tito, bio je tamo kad se raspala Jugoslavija, smucao se oko Zida dok su ga istočni i zapadni Nijemci srčano rušili, potucao se oko bojišnica dok su samoupravne republike kopale masovne grobnice, bio je u Zagrebu kod izbora Tuđmana, u Beogradu kod izbora Miloševića, slušao je ploču Nirvane u trenutku kad je Cobain nespretno prtljao po obaraču puške, slušao „Straight to Hell“ kada je umrla željezna lady, a dok je polako i sigurno pijuckao pivo, poput alkoholne masne jetre što kroči ka cirozi, tako su propasti prilazile i nekad slavne samoupravne republike. Slučajnost? Procijenite sami.

Mnogi biografi Jovanovskog ponudili su razna objašnjenja za čudesnu i uznemirujuću povezanost njegove pojave na ovom svijetu i opće propasti ideja o jednakosti i napretku te sustavnog raspada svega uopće. I dok većina objašnjenja zvuči prilično neuvjerljivo i tupavo, kako to već obično s biografima iz druge ruke biva, u tajnim se knjigama koje polako ali sigurno prodiru na svjetlo dana i pred oči zainteresirane šire javnosti, napokon počela iznositi prava istina o Jovanovskom…"

"Jovanovski je upravo postao hit u Ukrajini. Meni je nevjerojatno da u Hrvatskoj nije poznatiji", kazao je dr.sc. Jurij Lisenko, ukrajinski diplomat, pjesnik i profesor slavenske filologije u Kijevu, kako se ističe u priopćenju izdavača. U živopisnoj biografiji Jovanovskog može se, između ostalog, pronaći zanimljiv podatak da je glavni junak dokumentarnog filma Neuspješan skroz, koji je bio u konkurenciji za najbolji dokumentarni film na ZagrebDOX-u 2017. godine.

Zagrebačko predstavljanje zbirke "Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti" Žarka Jovanovskog održava se u utorak 11. lipnja u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Na predstavljanju će govoriti autor, novinar i književnik Vlado Vurušić te urednik zbirke, Josip Ivanović.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo