PROFILOV VODIČ KROZ NOVITETE

Knjige koje će vas osvojiti i o kojima nećete prestati pričati

Najbolji svjetski autori, knjige koje obaraju rekorde prodaje i o kojima se raspravlja po cijelom svijetu, vrući publicistički naslovi, nove knjige važnih domaćih autora − tek su neki od Profilovih noviteta za središnju hrvatsku manifestaciju knjiga.

I ove smo godine izabrali naslove za svačiji ukus: knjige za sate razonode, prvorazrednu svjetsku prozu i publicistiku, najbolje od žanrovske produkcije, nagrađivane bestselere za mlade, bojanke za odrasle, zbog koje ćete shvatiti zašto je ovaj trend osvojio svijet, knjige sa savjetima za samopomoć.

Nismo, naravno, zaboravili ni na najmlađe, za koje smo pripremili čudesnu slikovnicu koja će brzinom munje očarati i male i velike.

Kako biste se lakše snašli među našim brojnim novim naslovima, donosimo izbor nekih od njih.

STRANA PROZA:

Pogledajte Profilov trailer za ovogodišnji Interliber.









Umberto Eco: Nulti broj

Čuveni talijanski pisac smjestio je radnju svog novog romana u novinsko uredništvo u Milanu 1992., a u njemu autor Imena ruže i Foucaultova njihala, baveći se nekim od svojih omiljenih tema; svijetom medijske politike i teorijama zavjere, ali i stvarnim događajima koji su potresli Italiju, ispisuje sjajnu analizu našeg doba.

Elena Ferrante: Dani zaborava

Malo se toga zna o autorici koja već dvadeset godina objavljuje pod pseudonimom Elene Ferrante, no bez obzira na to, njezini romani dobivaju golemu medijsku i čitateljsku pozornost, a kritičari najuglednijih novina svijeta natječu se u panegiricima. „Dani zaborava“ njezino su remek-djelo, roman o ženi na pragu 40-ih, majci dvoje djece koju ostavi suprug zbog mlađe žene. Ono što slijedi jest emocionalni slobodni pad, bespoštedna, maestralna literarna analiza boli, povrijeđenosti i ljutnje.

Hugh Laurie: Vrlo komplicirana trgovina

Prozni prvijenac Hugha Laurieja, holivudskoga glumca i glazbenika, priča je o umirovljenom vojniku Thomasu Langu koji preživljava radeći povremeno kao zaštitar. Život mu se naglo zakomplicira kad dobije ponudu da ubije bogatog američkog poduzetnika, a Lang protiv svoje volje biva uvučen u zavjeru u koju su upleteni međunarodni trgovci oružjem, teroristi, CIA, lijepe žene i brzi motoristi.



Benjamin Black: Crnooka plavuša

Benjamin Black pseudonim je jednog od najboljih britanskih pisaca Johna Banvillea, dobitnika nagrade Booker. Poznati pisac ispisuje novu avanturu Philipa Marlowea, čuvenog detektiva Raymonda Chandlera, koji u ovom romanu mora pomoći svojoj novoj klijentici − mladoj, prelijepoj ženi koja želi pronaći svog bivšeg ljubavnika. Marlowe vrlo brzo shvati da istraga stoji na putu jednoj od najbogatijih kalifornijskih obitelji.





Dolores Redondo: Nevidljivi čuvar

Španjolska kriminalistička senzacija prvi je dio trilogije o 30-godišnjoj inspektorici Amaiji Salazar koja se vraća u rodno mjesto ne bi li otkrila tko stoji iza serije ubojstava tinejdžerica. Prava na prijevod prodana su u 33 zemlje, a u pripremi je i filmska ekranizacija iza koje stoje producenti ekranizacija Stiega Larssona i Henninga Mankella.





Rick Yancey: Peti val

U prvom valu nestaje struja, drugi val cunamijem potapa sve gradove u blizini obala, treći je val smrtonosni virus koji ubija gotovo sve preostale ljude. Četvrti val upravo traje, snajperisti Ušutkivači ubijaju malobrojne preživjele. Peti se val sprema. Roman o šesnaestogodišnjakinji koja pokušava preživjeti u svijetu devastiranom invazijom izvanzemaljaca osvojio je vrhove top-lista, brojne nagrade i čitatelje u 36 zemalja svijeta.





Pierce Brown: Crveni ustanak

Prošlo je 700 godina otkako je čovječanstvo koloniziralo druge planete. Šesnaestogodišnji Darrow, pripadnik je Crvenih, najniže kaste čovječanstva koja radi ispod površine Marsa u nadi da će „pripitomiti“ negostoljubivi planet. Nakon ubojstva djevojke koju voli, Darrow otkriva kako je Mars odavno naseljiv, ali da su vladajuće kaste odlučile zatajiti taj podatak kako bi ih i dalje mogli koristiti kao jeftinu radnu snagu. Raskošna SF trilogija mladog američkog autora pisana je u tradiciji klasika SF-a za mlade, kao što je Enderova igra Orsona Scotta Carda i s emocijom suvremenih klasika žanra poput Igara gladi Suzanne Collins.





Grégoire Delacourt:Popis mojih želja

Nagrađivani roman koji je samo u Francuskoj prodan u više od milijun primjeraka, a preveden u više od 35 zemalja. Glavna junakinja romana je Jocelyne, majka dvoje djece koja živi u gradiću u Francuskoj u kojem vodi kitničarsku radnju i živi u naizgled sretnom braku. No jednog dana Jocelyne se počinje pitati što se dogodilo sa svim snovima koje je imala kad joj je bilo sedamnaest. Je li mogla živjeti drukčijim životom? A onda osvoji osamnaest milijuna eura...





Jules Moulin: Ally Hughes se ponekad seksa

Samohranoj majci Ally Hughes život nije lak. Nastoji se izboriti za stalno mjesto na sveučilištu, ima previše studenata, šefica je maltretira, a ni privatna situacija nije bitno bolja: kuća u kojoj živi se raspada, majka je kritizira za svaku sitnicu... U kaosu u kojem živi, Ally nema vremena za ljubav, sve dok ne upozna Jakea, studenta koji je natjera da zastane i otvori svoj život i svoje srce − za ljubav. Deset godina kasnije, Ally i dalje nije u vezi, a Jake se vraća u njezin život, kao dečko njezine sada odrasle kćeri. Romantičan humoristični prvijenac scenaristice „Zapadnog krila“.





Anna Todd: Poslije svega: Pad (prvi dio)

Treći nastavak ljubavnog serijala američke autorice Anne Todd koji je – s više od milijardu pregleda – postao globalni fenomen umrežene generacije, a golemi uspjeh ponovio je u proširenom, ukoričenom izdanju. Bestseler serijal objavljuje se u 27 zemalja svijeta, a ekranizaciju romana producirat će Paramount Pictures.





DOMAĆA PROZA:

Mani Gotovac: Snebivaš me

U svom prvom romanu ugledna teatrologinja i spisateljica slijedi sudbinu triju žena iz jedne obitelji, njihovih ljubavi i njihove rođene i nerođene djece tijekom šezdesetak godina; od pedesetih godina prošlog stoljeća do današnjih dana. Među brojnim izmišljenim likovima pojavljuju se i stvarne osobe, poznate iz javnog života, poput Vanesse Redgrave, Vinka Brešana ili Angeline Jolie i mnogih drugih. Riječ je o obiteljskom, ali prije svega ljubavnom romanu, jer autorica u ljubavi prepoznaje temeljnu energiju koja daje smisao ljudskom životu.



Jurica Pavičić: Žena s drugog kata

Novi roman splitskog pisca i novinara Jurice Pavičića priča je o mladoj ženi koja služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva svekrve. Riječ je o odličnom, slojevitom romanu u kojem se ponajbolji kroničar hrvatske stvarnosti bavi onom vrstom tragedija u kojima tzv. obični ljudi postaju akteri crne kronike. Anatomija je to jednog zločina u kojoj Pavičić ulazi duboko pod kožu svog lika, istražujući okolnosti i sitne pomake koji su doveli do zločina, dajući odgovor ne samo kako je učinjen, nego i zašto.





Vedran Kukavica: Ja nisam Švabo

Nakon smrti majke, strojarski inženjer Udo kreće tragom njezina pisma u kojem mu ona priznaje kako je njegov pravi otac Tvrtko Batina iz mjesta Batina u Hrvatskoj, u Dalmatinskoj Zagori. Njegovu životnu pustolovinu, u kojoj spočetka glumi inozemnog investitora, graditelja vjetrenjača, otežat će činjenica da u Batini Tvrtko nije samo jedan, nego ih je isuviše, a baš nijedan mu ne želi odati tajnu: zašto je njegova majka Eva, mjesna učiteljica, krajem osamdesetih napustila Batinu i u drugom stanju pobjegla u Njemačku? Prozni prvijenac novinara Vedrana Kukavice priča je o urnebesnom srazu dvaju mentaliteta.





KNJIGE ZA DJECU

Roman Simić Bodrožić i Manuel Šumberac: Baba Jaga

Priču o Babi Jagi prepričao je ugledni hrvatski pisac kojem je ovo prva knjiga za djecu, a ilustrirao svjetski poznat ilustrator. Rezultat suradnje je raskošna knjiga u kojoj se djeci kroz sjajan tekst i iznimne ilustracije približava priča o jednom od najpoznatijih likova slavenske mitologije.





BOJANKE ZA ODRASLE

Kerby Rosanes: ANIMORFIJA

Zakoračite u čudnovat i prekrasan svijet umjetnika Kerbyja Rosanesa, gdje se neobična bića i predmeti preobražavaju u životinje koje ulijevaju strahopoštovanje. Animorfija je trenutačno jedna od najtraženijih i najpopularnijih bojanki za djecu i odrasle. Objavljena je u više od 30 zemalja, a taj broj iz dana u dan raste.





VELIČANSTVENA BOJANKA ZA ODRASLE

Odaberite flomastere, pastele ili olovke u boji, otvorite Veličanstvenu bojanku i zakoračite u prekrasan, raskošan i maštovit svijet koji ćete stvoriti upravo vi! Donosimo vam najučinkovitiju i trenutačno najkorišteniju antistresnu terapiju u cijelom svijetu. Popularnost bojanki za odrasle započela je u Francuskoj, ubrzo se proširila Ujedinjenim Kraljevstvom, Amerikom i… ostalo znate. Iako se terapija crtanjem, bojenjem i bojama provodi već dugi niz godina, prvi put je pretočena u bojanke koje će vas osloboditi stresa kada vi to želite i gdje vi to želite. Relaksacija i pozitivno raspoloženje preplavit će vas za samo nekoliko minuta, i to u ugodnosti vašeg doma ili možda baš u prirodi – vi odlučujete, birate, uživate.





PUBLICISTIKA I ESEJISTIKA

Gari Kasparov: Zima dolazi

Nova knjiga jednog od najvećih šahista u povijesti, bivšeg višestrukog svjetskog prvaka i angažiranog oporbenog antiputinovskog aktivista analiza je povratka Rusije u diktaturu, ali i rasprava o cijeni koju Zapad plaća jer je dopustio da se to dogodi.





Peter Finn, Petra Couvée: Afera Živago

Pisana kao uzbudljivi triler, temeljen na nedavno deklasificiranim dokumentima, „Afera Živago“ detaljni je prikaz života ruskog nobelovca, s naglaskom na priču o borbi za objavu „Doktora Živaga“ i kako je knjiga zabranjena u Rusiji postala oružje američkih tajnih službi u ideološkoj borbi Istoka i Zapada.





F. William Engdahl: Izgubljeni hegemon

Nova kontroverzna knjiga smjelog i često žestoko osporavanog američkog autora, vrlo kritičnog prema globalnim političkom potezima Washingtona koji otkriva tajne veze američkih tajnih službi i džihadista. Odnosno, izlaže svoju tezu o tome kako su CIA i Pentagon stvorili i naoružali džihadiste da bi ih iskoristili kao strojeve za ubijanje u borbi za američku prevlast u svijetu.





Slaven Letica: Politički sasvim nekorektno

Ironijom prožeta društvena kronika Slavena Letice pripovijeda o ljudima i događajima koji su obilježili i obilježavaju naše živote u godinama prije i nakon našeg ulaska u Europsku uniju 1. srpnja 2013.





Ljubica Uvodić-Vranić: Neizgovorena pitanja i psihologični odgovori

Nakon prošlogodišnje knjige Neizgovorena pitanja i odgovori, jedna je od najproduktivnijih hrvatskih autorica psiholoških priručnika nastavlja podsjećati na naša neizgovorena pitanja, ovaj put dajući im i psihologične odgovore. Govori se o ozbiljnim i važnim pitanja u partnerskim, poslovnim, prijateljskim i rodbinskim odnosima. Zbog toga se tu nalazi i teška, ali vrlo aktualna tema, kriza morala. I strah od gubitka morala.





Todd Kashdan i Robert Biswas-Diener: Svijetla strana naše mračne strane

Zašto nas naša cjelovitost, a ne samo dobrota, vodi prema uspjehu i ispunjenju?Ljutnja puni našu kreativnost, sumnja u sebe usavršava izvedbu, sebičnost stvara hrabrost, a površnost može donijeti bolje odluke – bit ćemo uspješniji prihvatimo li i informacije koje nam šalju naši negativni osjećaji. Knjiga u izboru i prijevodu Mirjane Krizmanić.





Sara Eckel: Nisi ti kriva

Ova knjiga nije vodič za pronalaženje muža ili žene, niti je akcijski plan duhovne obnove koja će vas pripremiti za ljubav. Umjesto toga, ovo je autoričin pokušaj da raščisti dio smeća kojim nas je društvo zatrpalo i koje nas otuđuje od vlastitih instinkta. Knjiga Sare Eckel nalik je na utjehu najbolje prijateljice, samo što dolazi u ukoričenom obliku. Hrabra, duhovita i mudra, podsjetnik je ženama bez partnera da je suosjećanje sa samom sobom najbolji protuotrov za pretežno negativne povratne informacije prilikom izlazaka i upoznavanja.

Pratite nas na Facebooku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:18