DUBLJE U DISTOPIJSKU AMERIKU

MARGARET ATWOOD OBJAVLJUJE NASTAVAK 'SLUŠINJINE PRIČE': 'Nadahnuće je svijet u kojem živimo'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.11.2018. u 14:08

Los Angeles.CA.USA. Elisabeth Moss in ©HULU TV series, The Handmaid's Tale (TV) (2017) S1E10
Creator:Bruce Miller
Source:Margaret Atwood's novel with the same title
Plot:Set in the near future, a fundamentalist Christian state of Gilead has created a biblical law version of the former USA. Women's rights have been removed by the the new patriarchy. Some have been selected to breed new warriors to defend the state, the handmaidens as the fertility rates have fallen dramatically due to pollution., Image: 341504662, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark

ZAGREB - Kanadska spisateljica Margaret Atwood najavila je da će objaviti nastavak romana "Sluškinjina priča" i čitatelje odvesti dublje u svoju viziju distopijske Amerike kojom vlada ženomrzačka teokracija.

 

Atwood je kazala da će nova knjiga "The Testaments" nastaviti na nerazjašnjenje priče iz izvornika objavljenog 1985. godine.

 

"Nadahnuće je svijet u kojem živimo", objavila je na Twitteru slavna književnica.

 

Knjiga će biti objavljena u rujnu 2019. godine.

 

Uspjeh "Sluškinjine priče" pojačan je golemom popularnošću istoimene televizijske serije koja je počela emitirati u proljeće 2017., u vrijeme kada se liberalna Amerika pokušavala pomiriti s činjenicom da je na vlasti Donald Trump.

 

Noćna mora Margaret Atwood o tome da će se Amerika pretvoriti u totalitarno društvo u kojem su žene svedene na seksualno roblje brzo je privukla paralele s okretanjem zemlje udesno i izbijanjem skandala o sesksualnom zlostavljanju.

 

Od tada su na mnogim prosvjednim skupovima žene odijevale crveni habit s bijelom kapom, kostim kakav u televizijskoj seriji nose žene koje progoni Gilead - fiktivni teokratski režim iz romana Margaret Atwood. Bilo ih je na skupovima protiv zabrane pobačaja u Buenos Airesu i Dublinu, na prosvjedima protiv konzervativaca u Varšavi ili protiv imenovanja Bretta Kavanaugha u američki vrhovni sud.

 

"Kada je Trump izabran za predsjednika, sluškinje su postale simbol pokreta koji mu je protivan, koje pružaju otpor mizoginiji i degradaciji prava žena", objavio je Penguin Random House, izdavačka kuća Margaret Atwood.

 

"Sluškinjina priča" prodana je u osam milijuna primjeraka samo u izdanjima na engleskom, njezinoj autorici donijela je nagradu Booker, a televizijskoj seriji Emmy za najbolju dramu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo