DUBLJE U DISTOPIJSKU AMERIKU

MARGARET ATWOOD OBJAVLJUJE NASTAVAK 'SLUŠINJINE PRIČE': 'Nadahnuće je svijet u kojem živimo'

 Profimedia, Landmark

ZAGREB - Kanadska spisateljica Margaret Atwood najavila je da će objaviti nastavak romana "Sluškinjina priča" i čitatelje odvesti dublje u svoju viziju distopijske Amerike kojom vlada ženomrzačka teokracija.

Atwood je kazala da će nova knjiga "The Testaments" nastaviti na nerazjašnjenje priče iz izvornika objavljenog 1985. godine.

"Nadahnuće je svijet u kojem živimo", objavila je na Twitteru slavna književnica.

Knjiga će biti objavljena u rujnu 2019. godine.

Uspjeh "Sluškinjine priče" pojačan je golemom popularnošću istoimene televizijske serije koja je počela emitirati u proljeće 2017., u vrijeme kada se liberalna Amerika pokušavala pomiriti s činjenicom da je na vlasti Donald Trump.

Noćna mora Margaret Atwood o tome da će se Amerika pretvoriti u totalitarno društvo u kojem su žene svedene na seksualno roblje brzo je privukla paralele s okretanjem zemlje udesno i izbijanjem skandala o sesksualnom zlostavljanju.

Od tada su na mnogim prosvjednim skupovima žene odijevale crveni habit s bijelom kapom, kostim kakav u televizijskoj seriji nose žene koje progoni Gilead - fiktivni teokratski režim iz romana Margaret Atwood. Bilo ih je na skupovima protiv zabrane pobačaja u Buenos Airesu i Dublinu, na prosvjedima protiv konzervativaca u Varšavi ili protiv imenovanja Bretta Kavanaugha u američki vrhovni sud.

"Kada je Trump izabran za predsjednika, sluškinje su postale simbol pokreta koji mu je protivan, koje pružaju otpor mizoginiji i degradaciji prava žena", objavio je Penguin Random House, izdavačka kuća Margaret Atwood.

"Sluškinjina priča" prodana je u osam milijuna primjeraka samo u izdanjima na engleskom, njezinoj autorici donijela je nagradu Booker, a televizijskoj seriji Emmy za najbolju dramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:09