ŠESTO IZDANJE MANIFESTACIJE

NOĆ VELIKOG ČITANJA Premijerno čitanje priča veterana 'Ri Lit' scene uz street art scenografiju

 Kristina Barišić

„Noć velikog čitanja“ naziv je prilično nekonvencionalne književne manifestacije koja je „patentirana“ 2013., kada se riječkoj publici u krcatoj dvorani Filodrammatica, kao da je riječ o rock koncertu, prvi puta zajednički predstavila neformalna književna skupina nazvana Ri Lit, a do današnjeg se dana to prometnulo u jedan od najznačajnijih riječkih kulturnih događaja i doguralo do šestog izdanja.

Kao i svake godine, sutra će, zadnjeg četvrtka u siječnju, s početkom u 20 sati u Filodrammatici nastupiti ukupno osam autora. Pored Ri Lit veterana Tee Tulić, Željke Horvat Čeč, Igora Beleša, Envera Krivca i Davora Mandića, publici će se po prvi puta predstaviti čak tri najnovije akvizicije ove književne skupine, a to su Gordana Brkić Žagar, Doris Pandžić i Dunja Matić koja je nedavno objavila svoj debitantski roman „Troslojne posteljine“.

Autori će, kao i svake godine, čitati svoje recentne priče koje će time doživjeti premijeru, što „Noći velikog čitanja“ daje dozu ekskluziviteta. Za ovaj događaj, scenografiju je osmislio poznati riječki street artist Mosk, a odmah nakon čitanja, publika će imati prilike zajedno s autorima uživati u ugodnom ambijentu Dnevnog boravka u Ciottionoj ulici na after partyju.

Ekipa iz Ri Lita, koji stalno osvježuje i proširuje članstvo, do sada se, pored Rijeke i Opatije, predstavila i zagrebačkoj, vukovarskoj, omišaljskoj, pulskoj te dvaput prošle godine splitskoj publici. Ri Lit, kako stoji u njihovom „manifestu“, čine riječki autori „povezani u cilju reafirmacije beletrističkih vrijednosti, promocije i pojačane konzumacije književnog stvaralaštva“.

Tijekom proteklih šest godina, pod zajedničkim nazivnikom nastupao je dvoznamenkasti broj kvalitetnih riječkih autora – osim spomenute osmorke, to su i Alen Kapidžić, Bojan Mušćet, Goran Gluščić, Igor Večerina, Izet Medošević, Kristina Posilović, Milan Zagorac, Moris Mateljan, Robert Vrbnjak, Vlado Simcich Vava, Zoran Krušvar i Zoran Žmirić.

I prije samog inicijalnog okupljanja, većina autora svojim je književnim radovima i aktivnostima bila prepoznata izvan lokalnih i nacionalnih granica, a kako navode, ujedinila ih je želja za održavanjem vrijednosti recepcije literature i razumijevanje važnosti njene promocije. Koristeći za književnost neuobičajene oblike promocije, Ri Litovci su privukli nešto širu publiku od one koja dolazi na književne evente tako da su riječki književnu scenu postavili praktički kao pandan onoj rockerskoj koja ih je u tom pogledu i inspirirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:33