YAHYA HASSAN

NOVA SENZACIJA Zbirka poezije tinejdžera koji je razbjesnio islamiste

 Wikipedia
Hassan je dijete imigrantske obitelji, a njegovu zbirku u Danskoj je kupilo više od 100 tisuća ljudi

Danski pjesnik Yahya Hassan ima 18 godina i napisao je zbirku poezije koja se dosad u njegovoj zemlji prodala u nevjerojatnoj nakladi za poeziju - od više od 100 tisuća primjeraka u samo par mjeseci, što bi u Njemačkoj bio ekvivalent milijun primjeraka.

Debitanska zbirka, naslovljena njegovim imenom i prezimenom, rezultirala je time da je mladi pjesnik postao literarna senzacija. No, razlog tome nije, prema sudu kritike, iznimna kvaliteta stihova, već ono o čemu ti stihovi govore, a to je žestoka kritika njegove obitelji koju on opisuje kao zaostalu, licemjernu i zaslijepljenu religijom. Priča o svojem djetinjstvu, bijegu iz Libanona, nasilnom ocu, ujedno i pobožnom vjerniku. Živio je i u različitim državnim institucijama i radio sitne prijestupe dok njegov učitelj nije primijetio njegov književni talent.

‘Jebeno sam ljut...’

Interes za zbirku krenuo je nakon što je u ljevičarskim novinama Politiken objavljen intervju koji je nosio naslov “Jebeno sam ljut na generaciju svojih roditelja”. Nakon što je mladi pisac stavove ponovio na televiziji krenule su prijetnje, a izdavaču je postalo jasno da zamišljena naklada od 800 primjeraka ni približno neće zadovoljiti interes javnosti.Pisac koji se našao na meti islamističkih skupina, dobiva stalne prijetnje smrću i živi pod paskom tjelohranitelja, a reakcije, ističe se, podsjećaju na one nakon objave kontroverznih karikatura proroka Muhameda. Uoči njemačkog prijevoda i gostovanja na sajmu knjigu u Leipzigu pjesnik je dao intervju za Spiegel, a autor teksta kaže da se on doima posljednjim romantičarskim pjesnikom Europe, autor koji je izdao svoju zemlju, obitelj i prijatelje zbog istine u umjetnosti, oživljene njegovom ljubavi za njegov jezik, danski.

Odnos države

Hassan inače nije kritičan samo prema kulturi svojih roditelja, već i danskoj vladi: “Tukli su me u institucijama danske države, tamo se događaju grozne stvari, a zemlja nema interesa da ljudima poput mene omogući bolje obrazovanje... Ono što pišem, to je moj identitet, to sam ja. Čitanje ovisi o čitatelju i njegovoj realnosti. Nisam odgovaran za interpretaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:50