HARPER LEE

OPORUKA HIT SPISATELJICE Ispostavilo se da je upravo odvjetnica koja se strasno borila protiv objave oporuke - jedna od najvažnijih nasljednica

 REUTERS

Oporuka velike američke spisateljice Harper Lee, autorice kultnog romana “Ubiti pticu rugalicu”, predstavljena je javnosti, nakon što je to sudskim putem zatražio The New York Times.

Autorica, koja je preminula 2016. godine, oporuku je potpisala osam dana prije smrti, a, iako je dokument otvoren ubrzo nakon što je umrla, mediji nisu bili upućeni u njegov sadržaj, nego je on bio poznat isključivo njezinoj najbližoj rodbini. Tonja Carter, odvjetnica poznate književnice, odbijala je dozvoliti da javnost dobije uvid u raspodjelu ostavštine pozivajući se na njezino pravo na privatnost, na što je New York Times odgovorio tužbom, tumačeći da se radi o informaciji koja je od javnoga interesa. “Kao što je sud bez sumnje svjestan, gospođa Lee je jako cijenila svoju privatnost.

Mockingbird fondacija

Nije željela da njezini privatni financijski poslovi budu teme javne rasprave. Gospođa Lee je ostavila značajno nasljedstvo javnosti u svojim objavljenim radovima; nije briga javnosti koje je privatno nasljedstvo ostavila spomenutima u svojoj oporuci”, rekla je Carter nakon spisateljičine smrti, kako prenosi The Guardain, nadodavši da bi obznana oporuke mogla dovesti do uznemiravanja onih koji su u njoj spomenuti. Suprotno od Carter, odvjetnici su pak tvrdili da se Leejina oprouka “ne razlikuje od drugih oporuka koje se procesuiraju kroz sudski sustav” te da se radi o “javnom zapisu” u koji novinari i javnost imaju pravo na uvid.

Ispostavilo se da je upravo odvjetnica književnice, koja se strasno borila protiv objave oporuke, jedna od najvažnijih nasljednica. Veći dio imovine, uključujući autorska prava na djela, ostavljen je u nasljedstvo Mockingbird fondaciji, koju je Lee osnovala 2011., a u kojoj je Carter jedna od dvoje povjerenika.

Istraga

Većina drugih detalja povezana s ostavštinom i dalje je ostala nepoznata jer se svako daljnje objašnjenje tiče dokumenata o fondaciji, a ne same oporuke. Ipak, sud u Alabami, koji se bavio ovim slučajem, objavio je i da su dio nasljedstva dobili i Leejina nećakinja i tri nećaka, koji “su dobili dio posjeda kroz fondaciju”. Kako je objavio The New York Times, još jedna informacija koju su saznali nakon uvida u dokumente na sudu je da nasljednik autorskih prava na “Ubiti pticu rugalicu” godišnje dobiva oko tri milijuna dolara.

Harper Lee za života je bila poznata po tome što je vodila misteriozan život daleko od očiju javnosti. 1960. je godine objavila “Ubiti pticu rugalicu”, a unatoč tome što je knjiga postigla planetarnu popularnost, nakon nje nije izdavala svoja djela više od 50 godina. Iznanađujuće, 2015. je ipak objavljen njezin drugi roman “Idi, postavi stražara”, čiji je rukopis pronašla odvjetnica Carter “na sigurnom mjestu”, gdje se čuvao i original prvog autoričinog izdanja.

S obzirom na to da je Lee dugi niz godina odbijala objaviti svoje drugo djelo, u javnost su počela izlaziti nagađanja o tome da je spisateljica žrtva nasilja te da je bila prisiljena napraviti takav potez. Sumnje su bile usmjerene na njezinu odvjetnicu Carter. Ipak, istraga je utvrdila da je mentalno zdravlje tada 88-godišnje spisateljice zavidno, da je u stanju racionalno razmišljati i da nad njome nije vršena nikakva prisila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:30