'VRIJEME SEKSA...'

ROMAN DRAGE HEDLA Nostalgični vremeplov prepun obrata

 Darko Tomaš/CROPIX

Nemojte propustiti novi roman Drage Hedla. Vruća je to roba koja zagonetnim oksimoronskim naslovom i prije starta čitalačkog putovanja golica znatiželju: “Vrijeme seksa u doba nevinosti”.

Gutajući ovaj nostalgični vremeplov prepun obrata, uživao sam prepuštajući se bujici pitanja koje autor nesebično izbacuje iz sebe. Mogu li se emocije, prve erotske spoznaje, prve i posljednje životne ljubavi istraživati u formi uzbudljive igre detekcije - s vraćanjima na “mjesta zločina”, s privođenjem “krivaca” pravdi, a “nevinih” ostavljenih u gorčini kasne satisfakcije, sa žrtvama i počiniteljima, robijanjima u tamnicama sjećanja i bjegovima na slobodu...?

Hedl kao pisac od zanata i formata ne daje jednoznačne odgovore, nego vrsno barata složenim životnim pitanjima, majstorskom jednostavnošću ugrađujući ih u svoju novu prozu.

Osjećaj za priču

Iako je već u ranoj fazi karijere imao niz proznih (zbirke priča) i dramskih djela, Drago Hedl je sve do pojave romana prvijenca “Donjodravska obala” (2013.) javnosti bio poznatiji kao beskompromisni rudar istraživačkog novinarstva. Za uzorni udarnički rad na istjerivanju najmračnijih mrlja hrvatskog društva nagrađivan je nizom laskavih domaćih i međunarodnih priznanja. Comebackom na literarnu scenu (u međuvremenu je izbacio i uzbudljiv paket političko-policijskog noira: romane “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna”) Hedl je još više produbio svoju intrigantnu “džekilhajdovsku” osobnost novinara i pisca.

Pojednostavljeno rečeno, u njegovu artističkom pismu osjeća se snažna dokumentarnost novinarske jezgrovitosti. U reporterskim i publicističkim radovima uporedno s tvrdoglavim slijeđenjem činjenica ide i zamaman osjećaj za priču. Ta se uzbudljiva kombinacija prometnula u jedan od najvažnijih Hedlovih autorskih alata. Osjeća se i u svakoj stopi “Vremena seksa u doba nevinosti”.

Novi roman se može čitati i kao nastavak “Donjodravske obale”, kao bogata duologija o životu Dade Keniga, dječaka koji će iz osječke riječne kasabe početkom 50-ih prošloga stoljeća razrogačenih senzibilnih očiju uroniti u nade i gorčine velikog svijeta. Vrhunskim umijećem i iskričavim stvaralačkim zanosom Hedl je izbjegao zamke notornih nastavaka, onih što nastaju mehaničkim producentskim hirovima.

Od Osijeka do Praga

Posluživši se opet Dadom kao alter-ego pripovjedačem, Hedl ovoga puta napušta rakurs djetinjstva kao narativa bajke. Kako se otapaju olovne pedesete ranog komunističkog režima, tako teče i Dadino osjetljivo sazrijevanje, kroz čudesan trokut (Dado/Sara alias Hamilton/Dujo) prijateljstva, ljubavi i razočaranja. “Anarhoidnu” vremensku i prostornu naraciju Hedl rješava s lakoćom.

Avanturistički prateći polustoljetnu Dadinu slabu povijest, lutajući od Osijeka do Praga, Budimpešte i Münchena pa do američkog kontinenta: New Castlea u Indiani, New Yorka i Washingtona. Sučeljavanje dvaju svjetova, dojmljivo je provedeno kroz citatnost ikona popularne kulture. Dado i Dujo imaju složen odnos poput Joea Bucka i Enrica Ratsa Rizza iz “Ponoćnog kauboja” Johna Schlesingera, a svojoj životnoj ljubavi, Sari, Dado daje nadimak Hamilton, jer ga podsjeća na nestvarne sfumato modele kontroverznog erotskog fotografa i redatelja Davida Hamiltona.

Posebnu aromu romanu chef Hedl je uspio dodati skladnom kombinacijom pozne rezignacije i mladenačke neobuzdane nade u lomljenju granica, kako Dado na jednome mjestu autoironično komentira: “Revolucija? Ma, što je od nje ostalo, upitah se. S generacije djece cvijeća kojoj smo pripadali odavno su otpale latice”.

“Vrijeme seksa u doba nevinosti” je rekapitulacijski dragulj filigranski isklesan oko rečenice glavnoga junaka: “Zašto je život tako proklet i krut i zašto ga ne možemo vratiti u točku od koje je sve krenulo krivo”. Lynchovski divlje u srcu, a opet vođen hašekovskom melankolijom smijeha, Hedl ispisuje intimnu i epsku društvenu fresku - od adolescentskih prvih erotskih okusa kraja šezdesetih 20. stoljeća do gorkastog okusa pesimizma novog milenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:55