NOVE KNJIGE MILJENKA JERGOVIĆA

SARAJEVSKI ATENTAT TEMA NOVOG NASLOVA POZNATOG KNJIŽEVNIKA Dvije nove knjige i devet prijevoda u jednoj godini

 Darko Tomaš / CROPIX
 

Knjiga “Nezemaljski izraz njegovih ruku” Miljenka Jergovića, koja se u izdanju Frakture pojavila na nedavno završenom Interliberu, ovog tjedna krenula je u prodaju u knjižarama.

Djelo je tematski posvećeno Sarajevskom atentatu, a podijeljeno je u dva dijela - prvi obuhvaća priče o samome atentatu i njegovim protagonistima, dok je drugi posvećen onima koji u događaj nisu bili direktno uključeni, ali su tijekom života osjetili njegove posljedice. Osim “Nezemaljskog izraza njegovih ruku”, Jergoviću je nedavno, za vrijeme Beogradskog sajma knjiga, objavljena i zbirka eseja “Autobus za Vavilon”, u izboru Gojka Tešića i izdanju Službenog glasnika. U ovom je slučaju riječ o esejima o umjetnicima koji stvaraju na području bivše Jugoslavije u sličnim ili istim jezičnim okvirima.

Uz te dvije knjige u izvorniku, Jergoviću je ove godine objavljeno devet prijevoda proznih djela i eseja.

Među tim prijevodima je i zbirka eseja “Muškat, limun i kurkuma - Pogledi iz Zagreba”, nedavno izašla u izdanju Međunarodnog kulturnog centra u Krakowu. Ta je knjiga baš ovih dana ušla u finale nagrade Fredrino pero koja se u Poljskoj dodjeljuje izdavaču za najbolju knjigu godine - sa značajnom literarnom i edukativnom vrijednošću te visokim standardom uređivanja i dizajna.

Knjiga se sastoji od niza tekstova od kojih je većina u proteklom desetljeću bila objavljivana na stranicama Jutarnjeg lista, a koje je odabrala i na poljski prevela Magdalena Petryńska. Među tekstovima ima putopisa tematski vezanih za Srednju Europu, njezinu povijest i sjećanja autora povezana s gradovima te eseja o istaknutim umjetnicima, među kojima su Thomas Bernhard, Sándor Márai, Ivo Andrić, Danilo Kiš, Miroslav Krleža, Marina Abramović, ali i brojnim poljskim književnicima. Priređivačica knjige preuzela je naslov knjige eseja koja je 2011. godine izašla u izdanju Jutarnjeg lista, iako je izbor tekstova potpuno drukčiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:14