REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI

SJEDINJENE DRŽAVE LEVANTA Stigli su nam pisci s područja koje već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode 'krize'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2017. u 10:18

Zoran Đukić

 

Sjedinjene Države Levanta zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 5. do 10. prosinca ove godine održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru.

Glavni tematski fokus Sjedinjenih Država Levanta čine suvremeni politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, no ovim će se odnosima pristupiti iz nekonvencionalnog kuta – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova, s ambicijom da različite lokalne krize diljem svijeta prikažemo unutar okvira krize jednog političko-ekonomskog sustava.

 

Književnici iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine

Središnji dio programa Sjedinjene Države Levanta čini Revija malih književnosti, Booksin festival koji će ove godine doživjeti svoje trinaesto izdanje i po prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku. Revija će predstaviti književnice i književnike iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama, od Hode Barakat, jedne od najvažnijih libanonskih feminističkih književnica do Khaleda Khalife, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, ukupno njih sedam čije se detaljne biografije nalaze u prilogu.

Hoda Barakat, auteure francolibanaise du livre
Isabelle Simon / Booksa

Hoda Barakat

 

Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije malih književnosti te profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, pri odabiru autora i tekstova imala je samo uvjet da autori budu suvremeni i živi. Zeina kaže da je odabir bio "izazovan jer primorava da se u novom i eksperimentalnom pisanju proberu tekstovi koji zastupaju nove poglede na svijet." Odabrala je raznolike književne glasove koji "nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom. Oni su zaokupljeni estetikom, ali se ne odriču političkog” te zaključuje da nas “pozivaju da konceptualiziramo ono što nazivamo ‘suvremenim’ u njegovoj arapskoj iteraciji.“

U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslovljenu Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju.

Poligon na kojem se proizvode 'krize'

Program Sjedinjene Države Levanta čine još predavanja, projekcije filmova i tribine eksplicitno vezani uz trenutni politički kontekst i pokušaj njegova razumijevanja. Među predavačima izdvajaju se Fawwaz Traboulsi, izvanredni profesor povijesti i političkih znanosti s Libanonsko-američkog sveučilišta u Bejrutu, te Renad Qubbaj, glavna direktorica palestinskog Tamer instituta za edukaciju u zajednici.

press

Asmaa Azaizeh

 

Danas dominantna interpretacija suvremenog političkog trenutka svijet dijeli na “stabilna” i “problematična mjesta”, mjesta koja se jedna s drugim povezuju isključivo posljedicama dok se (zajednički) uzroci izmještaju na nerijetko naknadno učitane i konstruirane povijesne, kulturološke ili humanitarne razloge.

Sjedinjene Države Levanta, ističe se u najavi, ukazat će na potrebu i nužnost drugačije interpretacije – one koja prepoznaje da situacija u jeftinim motelskim sobama nedaleko Disneylanda u filmu Florida Project ima iste sustavne uzroke kao i situacija u mračnoj sobi koju opisuje Maan Abu Taleb u priči Nismo bili gladni, jer Levant nije europsko (ili američko) “drugo”, nego integralni dio mediteransko-euro-atlantskog sustava koji već godinama služi kao poligon na kojem se proizvode “krize”.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo