POZNATI HEADLINERI

VIDEO: ZVUČNA IMENA NA 4. ŠAKAN FESTIVALU U BRELIMA Makarskom rivijerom odzvanjat će hitovi Gorana Bareta, Vojka V, Mary May, Sir Croissanta...

 
Goran Bare i Vojko V
 Vladimir Dugandzic, Ivo Ravlic / CROPIX

Breljanski Šakan Festival kompletirao je line-up svojeg četvrtog izdanja, koje se ove godine održava 9. i 10. kolovoza. Kao i prethodnih godina, festival se i ove odvija u samom centru Brela, na platou ispred Hotela Soline. Za one koji još ne znaju, Brela su malo turističko mjesto na Makarskoj rivijeri s predivnim pješčanim plažama, okružena gustim borovim šumama, koje su većim dijelom zaštićeni spomenik kulturne baštine, okupane kristalno čistim morem.

Ovogodišnji headlineri festivala su Goran Bare & Majke, Vojko V i Jay Farrar, a uz njih nastupaju Them Moose Rush, Mary May i Sir Croissant.

Godine 1987. Jay Farrar s Jeffom Tweedyjem i Mikeom Heidornom osniva bend Uncle Tupelo, koji se smatra jednim od pionira alternativne country glazbe i jednom od ključnih figura žanra, primajući mnoge pohvale glazbene kritike i publike. Zbog nesuglasica s Tweedyjem Farrar odlazi iz benda i 1994. godine osniva Son Volt. Od devedesetih do danas bend je izdao devet albuma, a deseti "Union" treba izaći u ožujku ove godine. Jay Farrar je 2012. s Yimom Yamesom, Willom Johnsonom i Andersom Parkerom sudjelovao na snimanju albuma "New Multitudes" u čast stote obljetnice rođenja velikog Woodyja Guthrieja. Kao solo glazbenik izdao je dva studijska albuma, dva EP-a, filmski soundtrack te nekoliko live albuma.

Goran Bare, rodom iz Vinkovaca, hrvatski je glazbenik i karizmatični frontman rock grupe Majke koju je osnovao 1984. godine. Majke su 1990. objavile prvi službeni album "Razum i bezumlje" kojeg su domaći kritičari proglasili rock albumom godine. Početkom Domovinskog rata bend se rastaje i ponovno okuplja 1992., ali u novom sastavu. U ljeto iste godine snimaju drugi album "Razdor" kojeg su obilježile pjesme "Budi ponosan", "Krvarim od dosade" i "Mršavi pas". Nedugo nakon toga objavljuju i treći album, "Milost". Album "Vrijeme je da se krene" izlazi 1996., 1997. live album "Život uživo", a 1998. "Put do srca sunca". Goran Bare 2000. godine započinje samostalnu karijeru i nastupa s pratećom grupom Plaćenici te u tom razdoblju izdaje dva albuma. Nakon osam godina stanke, Majke se okupljaju 2007., a godinu dana kasnije objavili su album "Unplugged". Godine 2011., opet u izmijenjenom sastavu, Majke izdaju album "Teške boje", a aktualni album "Nuspojave" objavljen je prošle godine.

Vojko V (a.k.a. Vojko Vrućina) splitski je reper i glazbeni producent poznat po svom radu u bendovima Dječaci i Kiša Metaka, koji je 2018. odlučio ponovno uploviti u solo vode, da bi iste te godine ostvario rekordan uspjeh rasprodavši malu dvoranu Doma sportova u sklopu zagrebačke promocije albuma prvijenca. Da je njegov povratak solo karijeri odlična odluka pokazao je već njegov prvi singl "Zovi čovika" koji je pregledan više od 700.000 puta u prva četiri mjeseca od objave. Nakon toga ruši internet suradnjom s Huljićem i izbacivanjem "Paste Italiane", a pred nastup u rasprodanom Domu sportova objavljuje spot za "Kako to" koji ga je lansirao u trenutačno najveće hrvatske glazbenike.

Them Moose Rush je progresivni rock bend iz Bjelovara koji je u svega nekoliko godina privukao pažnju kritike i publike nastupivši na mnogim domaćim i inozemnim festivalima te svakako spada u sam vrh alternativne scene na ovim prostorima. Iza sebe imaju dva EP-ja i jedan album "To Future Miss Sunshine" iz 2013. te "Don’t Pick Your Noise" iz 2018. godine. Svoju glazbu opisuju kao "space prog pop noise rock". Nikola Runjavec (vokal/gitara), Branimir Kuruc (bas gitara) i Vedran Marinko Komlen (bubanj) moćna su trojka koja se krije iza imena Them Moose Rush.

Mary May javnosti se prvi put predstavila u travnju 2018. godine singlom "Softest Tune" koji je jednoglasno osvojio kritičare. Svoju glazbu opisuje kao folk americanu, s elementima popa i bluesa. Uslijedili su nastupi na Indirekt, Bloomsday i Hoomstock festivalima, nakon kojih objavljuje još tri hvaljena singla. Krajem listopada, u suradnji s producentom Markom Mrakovčićem, objavila je album prvijenac "Things You Can`t Put Your Finger On" koji je opravdao sva očekivanja te je uvršten među najbolja ostvarenja 2018. godine od strane više relevantnih glazbenih portala. Uživo svira s bendom sastavljenim od vrsnih glazbenika - Luka Čapeta na gitari, Marin Živković na saksofonu i Borko Rupena na bubnjevima.

Sir Croissant je projekt Igora Božanića iz Banja Luke. Aktivan je na nezavisnoj glazbenoj sceni od 2017. godine kad je nastupio na Indirekt festivalu u Umagu. Do sad je samostalno objavio dva EP izdanja: "Let me sleep" (s lo-fi baladom "Braille") i "If I Was a Fish I Would Cry" (s pjesmom "johnson & johnson"). Na festivalima na kojima je nastupao, kao što su Americana, Novi val i Kantautorski festival Močvare, pokupio je pozitivne kritike na svoj već sad prepoznatljiv izričaj.

Ulaznice za festival mogu se kupiti u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb), Rockmarku (Berislavićeva 13, Zagreb), Caffe Baru Basket (Domovinskog rata 42, Split) i Tobacco Shopu (Brela, lučica Soline). Cijena festivalske ulaznice je 70 kuna, a prodaja počinje 20. ožujka 2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:25