NETKO NAS ZOVE

ASTRONOMI IZNENAĐENI MISTERIOZNIM ZVUKOVIMA IZ SVEMIRA 'Nisu slučajni jer se ponavljaju. Iskreno, nemamo pojma o čemu je riječ'

Astronomi nisu sigurni što uzrokuje misteriozne zvukove od kojih je većina nepoznata i nisu ih nikad čuli
 REUTERS/Kyla Gifford/U.S. Air Force Photo

Znanstvenici su navodno ‘uhvatili’ dugačak, repetitivan zvuk iz dalekog svemira, no nitko nije siguran odakle je došao.

Radi se o 10 milisekundi dugačkom signalu, posljednjem u nizu misterioznih radio valova koji dolaze s mjesta izvan naše galaksije. Znanstvenici su ranije smatrali da se radi o jedinstvenom signalu, ali je nova studija pokazala da neki od izvora šalju ponavljane poruke, prenosi Independent .

Ovo otkriće samo se nastavlja na niz neobičnih otkrića za koja još uvijek nije pronađeno objašnjenje, ali koja upućuju na nepoznati izvor. Znanstvenici su još prošle godine rekli da se ‘poruke’ javljaju u određenom uzorku za koji ne znaju kako nastaje, a naravno sumnje padaju i na vanzemaljsku tehnologiju.

Novo istraživanje jako slabo rasvjetljava što točno uzrokuje zvučne signale, no svakako otvara nova pitanja o izvoru koji ih emitira.

Ranije su znanstvenici smatrali da ‘poruke’ dolaze od nečega poput sudara neutronskih zvijezda pri čemu se otpušta energija u svemir, no nova otkrića ukazuju na to da izvor energije nije uništen jer ne šalje samo jedan signal, već ga ponavlja, objasnio je Shami Chatterjee sa Sveučilišta Cornell.

Seth Shostak/SETI Institute/Reuters

Na fotografiji: Najveća antena na svijetu, 305 metara u promjeru, u Puertu Ricu koja se koristi nekoliko tjedana svake godine za potrebe programa traženja SETI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:52