MAJČIN DAN

Google 'doodleom' obilježio Majčin dan: Jeste li znali da je ovaj praznik potekao iz SAD-a?

Obilježavanje Majčinog dana započelo je 1870. u Sjedinjenim Američkim Državama, a pokrenula ga je Julia Ward Howe kao pacifističku rekaciju na Američki građanski i Francusko-pruski rat.
 Google

ZAGREB - Najpopularniji internetski pretraživač Google svojim je novim 'doodleom' ovu nedjelju obilježio Majčin dan , koji se obično obilježava druge nedjelje u svibnju.

Obilježavanje Majčinog dana započelo je 1870. u Sjedinjenim Američkim Državama , a pokrenula ga je Julia Ward Howe kao pacifističku rekaciju na Američki građanski i Francusko-pruski rat. Prvi moderan Majčin dan proslavljen je 1908., kad ga je Anna Jarvis krenula popularizirati kao sveopći američki praznik. Iako joj je to uspjelo već 1914., do 1920. razočarala se njegovom komercijalizacijom.

Posebno ju je smetalo kupovanje čestitki, što je smatrala znakom lijenosti da sami sjednete i napišete pismo. Iako se Jarvis do kraja života borila protiv komercijalizacije Majčinog dana, tu je bitku izgubila, a upravo zahvaljujući cvjećarskoj i drugim vezanim industrijama i ovaj se blagdan održao do današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:30