5. MODNI ORMAR

Duh Alexandera McQueena opsjeda centralni komitet

U žiriju je i Wendy Dagworty, koju je Vogue uvrstio među top 10 najmoćnijih žena britanske mode

Hommage pokojnom modnom kreatoru Aleksanderu McQueenu te ljubav pilota i njihovih žena koje su ih neutješne čekale u Prvom svjetskom ratu tematske su okosnice petog Modnog ormara. Osnovna je tema ista kao dosad: površna percepcija mode koja je u prijašnjim izdanjima obrađena kroz holivudske dive, renesansu ili vjenčanja.

Zmija je pozirala

- Želimo naglasiti koliko je važno obrazovanje da biste se uspješno bavili modom. Oni koji ističu primjere samoukih dizajnera, kao što su Yves Saint Laurent i Christian Dior, zaboravljaju da se takvi geniji rađaju jednom ili, u ovom slučaju, dvaput u sto godina, i da su obojica bili vrhunski intelektualci. Dovoljno je pogledati Laurentovu umjetničku zbirku - navodi Nina Režek-Wilson, osnivačica Modnog ormara i profesorica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, koji od ove godine ima i novi odsjek: onaj za kostimografiju.

Taj fakultet su, dakle, prošli i megauspješni Igor Galaš, najveći konceptualni umjetnik u modi Silvio Vujičić, Tomislav Mostečak koji je sada na poslijediplomskom studiju mode na Saint Martinsu u Londonu...

Mnogi su od njih, poput svoje profesorice, diplomirali su i Likovnu akademiju i TTF. Nina Režek je, naime, i akademska slikarica.

Veza umjetnosti i mode, odnosno moda kao umjetnost, dakle, u osnovi je Modnog ormara koji svake godine ima šarolik međunarodni žiri. Ove godine u žiriju je i Wendy Dagworty, britanska profesorica sa Saint Martinsa i Royal Collegea, koju je Vouge uvrstio među top 10 najmoćnijih žena britanske mode, dok Telegraph piše o njoj kao o “najvišoj svećenici britanske mode”.

Na jednom Modnom ormaru, podsjetimo, u žiriju je bio Gaultierov asistent Frederic Molenac, koji se toliko zaljubio u rad našeg Ivana Picelja da je odlučio posve pustiti modu i okrenuti se umjetnosti, iako je kreirao haljine i za Nicole Kidman.

Alexander McQueen predvodnik je i, po mnogima, duhovni otac nove generacije: svojim ja fantazmagoričnim kreacijama gurao granice mode još i dalje, balansirao na rubu, a studenti TTF-a odlučili su interpretirati njegov eksperimentalan pristup modi. Galerijski performance u kojemu je McQueen razrezao vjenčanicu na muškarcu naveo je Ninu Režek-Wilson da studente inspirira upravo njegovim modnim svijetom. Ljubav, pa i opsesija britanskog dizajnera prema zmijama, o kojima je sve znao, inspiracija je za naslovnu fotografiju izložbe, na kojoj muški model drži oko sebe zmiju od 30 kilograma: - Kunem vam se, zmija je pozirala našem fotografu - govori Nina Režek.

Modni ormar traje dva tjedna, a prostori su različiti, od Centra za dizajn Hrvatske gospodarske komore, Muzeja suvremene umjetnosti, KIC-a, gdje će “Etnografske zapise”, spoj tradicionalne i suvrmene mode, predstaviti zanimljiva Petra Krpan. U Centru za dizajn, pak, pohvale Lauri Potrović koja je materijal za haljinu predložila od odbačenih vrećica čaja te uspjela stvoriti pravu malu kolorističku igru.

Kockica je idealna

No najinspirativniji je prostor u kojem će se se održavati modne revije, a to je Kockica. Duh Alexandera McQueena, dakle, ulazi u jedan od glavnih simbola Komunističke partije. Bivši hram partije a danas Ministarstvo mora, prometa i turizma, postat će kroz tri dana, počevši od danas, hram mode. Po mnogima najuspješnije arhitektonsko ostvarenje iz razdoblja komunizma s potpisom Ivana Vitića, čiju su unutrašnjost oblikovali umjetnici poput Ede Murtića, Dušana Džamonje i Jagode Buić, udomit će studentske kreacije, ali i pokazati nove radove Nade Došen, Igora Dobranića, Tome Jerčića...

Odjeću će nositi i glumice i glumci, koje nam nabraja Nina Režek no, kako ističe na kraju, revije će za svoje kolege nositi i lijepe studentice TTF-a. Uvijek je zanimljivo kad na pisti nisu profesionalni manekeni.

Ana Fucijaš i Marija Koštić, moda

Razvoj ideje kroz životni ciklus ptica u perlicama, čipki, skaju i tilu

U Muzeju suvremene umjetnosti postavljen je “Izlog u radu”, a izloženi su modeli različitih autora, i to od studija I-GLE do Igora Galaša.

Među njima se našla i mlada studentica Ana Fucijaš. Ona, također, zajedno s kolegicom Marijom Koštić predlaže zanimljiv odgovor na McQueena koji će pokazati na reviji 11. studenoga u Kockici.

- Kolekcija se sastoji od pet modela kojima smo željele prikazati razvoj jedne ideje kroz životni ciklus ptica - kažu autorice. - Proučavajući razne ptice, svidjela nam se legenda o ptici feniks. Modeli se nadograđuju jedan na drugi, od početnog, jednostavnog, do zadnjeg koji je pretjeran u svojoj formi i dodacima, kao što se dobre ideje nadograđuju jedna na drugu - dodaju. Željele su prikazati ljepotu paperja i perja pa su koristile vez i resice od različitih materijala, od perlica, čipke, skaja, tila…

Kolekcijom dominira crna, koju su naglasile zlatnim akcentima.

Nakon eksperimentalne kolekcije autorice najavljuju ready-to-wear kolekciju, koja bi uključivala i modne dodatke, poput maski, cipela i torbi.

Tomislav Može, fotografija, moda

Od ekstremnog biciklizma do ilustracija i modne fotografije

U njegovim fotografijama ima nešto od poetske i nadrealne atmosfere Tima Walkera, kojega trenutačno obožava čitav modni svijet.

Nedavno je u sklopu ciklusa “Puni krug”, koji otkriva mlade talente, u kinu Europa imao svoju prvu samostalnu izložbu.

Ima 28 godina. U početku se bavio ekstremnim biciklizmom i osvojio i nekoliko medalja, no ozljeda ga je prisilila da se bavi nečim drugim. - Serija događaja zbog kojih se više nisam mogao natjecati potaknula me da potražim novi hobi, i tako sam se okrenuo fotografiji - kaže. Ilustracija i crtanje njegova su ljubav od djetinjstva, no odlučio se za studij na Akademiji za dramsku umjetnost.

Već je odradio nekoliko modnih editoriala, a u Centru za dizajn izložene su njegove fotografije nastale u svrhu osvježavanja portfolija.

Ruška Miljak, ilustracija, moda

Alan Ford kao duhovita inspiracija za odjeću

Na natječaj za Marie Claire poslala je hvaljenu ilustraciju žuto-crne haljine inspiriranu vrućim ljetnim noćima i gradskom vrevom kad se osoba ne želi stopiti s okolinom nego iz nje iskočiti i biti vidljiva. Ako želite izgledati uočljivo, ali i nedodirljivo, to se postiže kontrastom žute boje i crne neboje.

U Centru za dizajn, gdje je izložena njezina modna ilustracija, inspiracija joj je strip Alan Ford. - Odrastajući uz ovaj strip, željela sam se prisjetiti njegova duha i humora. Odlučila sam odjeću tajnih agenata i njihovih neprijatelja, punu rupa i zakrpa uvesti u modnu ilustraciju. Muška odjeća prevedena je u žensku, ali su glavna obilježja originalne odjeće vidljiva, npr. karirani uzorak na kapi i ogrtaču Boba Rocka, crno-bijele cipele i polucilindar Sir Olivera, kolica Broja Jedan - kaže.

Za modnu reviju u Kockici predlaže model bijelo-plave jakne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56