Loureds postaje mlada modna ikona

ZAGREB - U vrijeme Madonnine velike turneje “Drowned World”, 2001. godine, tada petogodišnja Lourdes Maria Ciccone Leon ulijevala je strah u kosti ljudima u backstageu. Naime, malena je kreativka pastelama pošarala zidove, namještaj, pa i skupocjene majčine kostime s motivima gejša i toreadora koje je osmislio Jean Paul Gaultier.



Danas Lourdes, koja će u listopadu napuniti 13 godina, često zaviruje u majčine ormare, ali ne zbog igre.



Lourdes je trenutno učenica New York Acting Collegea, glumačke škole koju su pohađali i Sarah Jessica Parker i Scarlett Johansson. Sanja o filmskoj karijeri (nadamo se boljoj nego što ju je ostvarila njezina slavna majka) i navodno ima talenta “na izvoz”.



U talent se tek treba uvjeriti, no mlađahna je Lola, kako je zovu kod kuće, već sad pokazala da zna privući pažnju objektiva te je uspjela izgraditi imidž ikone stila “u nastajanju”. Svaka njezina modna kombinacija proučava se i slijedi baš kao što je prije desetak godina bilo s kćeri monegaške princeze Caroline, Charlotte Casiraghi (tada 12-godišnjakinjom) ili nešto prije nje s prelijepom glumicom Natalie Portman.



   


Inspiracija iz garderobe



Modni magazini i blogovi hvale hrabrost i stil djevojčice koja, kada je moda u pitanju, nema baš lak zadatak ako želi kopirati majku. Madonna je oduvijek poznata po specifičnom stilu koji ne odražava trenutne trendove. Bila je modna kameleonka i, dakako, trendseterica. Zbog sentimentalnosti (ili modne pronicljivosti ili potencijalne vrijednosti na e-Bayu) zadržala je dio svoje garderobe iz mlađih dana.



Tako Lourdes sada ima bogat izvor inspiracije, uz vlastiti “touch”. A na oduševljenje modnih freakova djevojčica svako malo izvuče poneki komad odjeće, detalj kojim upotpuni svoje kombinacije. Trenutno se najčešće referira na razdoblje iz filma “Očajnički tražeći Susan” (1985).



 Lourdes je ukus brusila odmalena, već kao devetogodišnjakinja imala svoju stilisticu. Tada je netko s okom za detalje na fotografiji primijetio na njezinim nogama iste crne čizme do koljena na vezanje kakve je Madonna nosila na turneji “Re-Invention”.



Zanimljiva faza puberteta



Uz pomoć stilista i vlastite mašte Lourdes je izrasla u ljubiteljicu traka za kosu, nakita, plastičnih naočala i velikih cekera, tajica, slojevitog odijevanja, marama i šalova (najčešće svega toga u istoj kombinaciji). Ona se ne drži savjeta vječne Coco Chanel.



“Kada se odlučujete za modne dodatke, uvijek maknite posljednje što ste stavili na sebe.” Lourdes se s time ne slaže - ona stavlja jednu stvar više - traku, šal, narukvicu...



Obožavateljice ima ne samo među vršnjakinjama koje je žele kopirati zato što je slatka i poznata i “otkvačena”, nego i među starijim generacijama. Glumica Rebecca Romijn nedavno je tako magazinu InStyle izjavila da je obožavateljica neovisnog stila koji fura Lourdes koji je nazvala novovalnim postmodernizmom.



Stručnjakinja za komunikaciju Maxine Lucille Fiel za jedne je  novine analizirala stil i držanje “mini material girl”.



- Koju god njezinu fotografiju pogledate, vidite da je prerano sazrela. Ne bježi od objektiva, ne skriva se - objasnila je. - Način na koji stoji pokazuje da ulazi u ranu fazu ženskosti. Mislim da je u vrlo zanimljivoj fazi puberteta i Madonni želim mnogo sreće.



Komunikologinja je očito u pravu, jer Lourdes od majke nije naslijedila samo izgled nego i “pobunjeničke” gene. Zasad ih pokazuje tako da se baš ne brine za red u kući.



Problem s pospremanjem



- Moja kći ima problema s pospremanjem sobe - izjavila je jednom prigodom “stroga majka” Madonna za Ladie’s Home Journal. - A ako ostavi odjeću na podu, nestat će dok dođe kući. Da bi je dobila natrag, mora biti uredna.



A mama Madonna je, u svakodnevnici koja sada znači brigu o četvero djece, silne sate vježbanja i odlaske u kabala centar, te mlađahnog dečka - kažu kritičari - postala “domaćica” čiji su stil udobne hlače, trenirke i t-shirts dok njezina kći svojom osebujnošću i nježnošću preuzima zanimanje javnosti i uvijek “ukrade sliku”.



Mama bi se, kažu, mogla ponekad ugledati na kćer (ali ne samo za maskenbal u kabala centru kada je obukla Lourdesinu “školsku uniformu”) i pokupiti od nje malo stila.



Helena Martinović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:10