NISU DEKORACIJA

Mislili ste da gumbići na trapericama ne služe ničemu? Zapravo imaju važnu funkciju

Uske, poderane, boyfriend ili one koje idu u trapez - gotovo svatko posjeduje barem jedan par traperica, ali znate li čemu služe metalni gumbići koji se nalaze na džepovima traperica?

Možda izgledaju samo kao dekoracija, ali brončani gumbići zapravo imaju veoma važnu funkciju.

Radnici u rudnicima 1870-ih često su se žalili na hlače koje se brzo iznose. Poseban problem zadavali su im džepovi koji su se brzo poderali na šavu i nisu mogli izdržati težak način fizičkog rada.

Jacob Davis, krojač iz Nevade, dosjetio se kako bi mogao doskočiti tom problemu i produljiti životni vijek traperica.

Davis je otkrio kako pozicioniranjem mentalnih gumbića može ojačati hlače na mjestu gdje se inače lako poderu. Smjestio ih je na području traperica za koje je najvjerojatnije bilo kako će se s vremenom razderati. Gumbići su pomogli učvrstiti tkaninu traperica i džepa te ju tako učinili izdržljivijom.

Hlače sa metalnim gumbićima brzo su postale popularne i imale mnogo zadovoljnih korisnika. Davis je želio patentirati ideju, no sam nije imao dovoljno financijskih sredstava. Predložio je partnerstvo imućnom Levi Straussu 1872. godine i on je prihvatio. Samo godina dana poslije, 20. svibnja 1873. uzima se kao datum rođenja plavih traperica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:37