TJEDAN MODE

NAŠI VODEĆI DIZAJNERI OTKRIVAJU ZA JUTARNJI Što bi Hrvati i Hrvatice morali, a što nikako ne bi smjeli nositi ove jeseni i zime

Trojica uglednih kreatora predstavljaju ovaj tjedan svoje kolekcije za jesen i zimu: “Crno i crveno su hit, nosit ćemo šešire od zečje dlake”

Crna i crvena dvije su hit boje koje će se najviše nositi ove jeseni i zime, kao i muška odijela, karirana, a čiji kroj prati siluetu tijela. Kad su večernje haljine u pitanju žene ne mogu pogriješiti ako odaberu dnevno-večernje maksi haljine s detaljima od vintage čipke ili perforirane kože.

U sezoni jesen/zima na velika se vrata vraćaju i ženske torbice ali i nove verzije kape “Moskovljanka”, kao i šeširi od zečje prešane dlake.

Tako barem sezonu zamišljaju Robert Sever, Ivica Skoko i Ivica Klarić koji su među našim najjačim dizajnerskim imenima i koji su za Jutarnji list ekskluzivno predstavili komade iz svojih kolekcija koje će ovaj tjedan premijerno rpezentirati na 27. Bipa Fashion.hr reviji.

Svi su tamo

Sam tjedan mode počeo je već za vikend u Studentskom centru na kojem su se uz kreatore pojavila i poznata lica s estrade i ljubitelji mode. Moglo se susresti Nikolinu Pišek, Andreu Solomun, Mare Milin, Tihanu Harapin Zalepugin, Boruta Mihalića, Ronalda Brausa i druge. Popratili su spektakularno otvorenje, obilježeno revijom brenda I-Gle, koji već 20 godina hara hrvatskom scenom, a idući dan predstavljali su se radovi Morane Krklec, Marka Plukavca, koji stoji iza branda Unaesthetik, te avangardne ikone Branke Donassy.

U zimskim kolekcijama naših dizajnera mogao se vidjeti doista širok raspon modela i stilova, od onih koji odišu biznis štihom, preko romantičnih haljina, pa do apstraktnih modela koji nisu zamišljeni kao streetwear.

Iako volimo popratiti modne događaje, većini nas smrtnika pojam “zimska kolekcija” predstavlja apsolutni izostanak svih modnih kriterija i najdeblju odjeću koju imamo u ormaru, a koja se u ove hladne dane bez obzira na oblik i veličinu kombinira u što većoj količini ili u što više slojeva. Razgovarali smo sa Skokom, Severom i Klarićem kako bi nam objasnili što su pripremili i samim time otkrili što je ove zime u modi, a što nije.

- Predstavljam se kolekcijom “Daria”, koja je dobila ime po poznatom modelu Dariji Werbowy. Kolekcija sadrži sve odjevne predmete koji su ženi potrebni za svakodnevni život, ali i za posebne prigode kojih do kraja godine ima mnogo. Tu je široka paleta proizvoda, od dnevnih hlača, koktel haljina do večernjih toaleta koje su, kao i uvijek, okosnica moje estetike i branda - kaže nam Robert Sever, čija je revija na rasporedu sutra u 20 sati u Zagrebačkom velesajmu.

- Ono što je specifično je kolorit kojim sam zaokružio kolekciju pa sam fokus stavio na različite teksture, naravno u vrlo nosivim krojevima i finim materijalima. Mislim da je ovo najelegantnija i najprofinjenija kolekcija koju sam do sad predstavio, s mnogo ručne dorade, vrlo pažljivo apliciranim detaljima, tako da kroz to koketiram i s elementima visoke mode, ali svakako kroz kvalitetu izrade, a ne kroz pretjerane vizuale - objašnjava nam dalje Sever.

U skladu s elegancijom koju promovira, po njemu su hit boje ove godine crna i crvena, a svi su mu modeli u tim tonovima ili njihovoj kombinaciji. Dizajner se prvi put okušao u dizajniranju s ovakvim “ograničenim” koloritom.

Elegancija i disciplina

- Sviđa mi se ta simbioza boja, ali i snažna poruka koju te boje nose. Simboliziraju strast, eleganciju, snagu, disciplinu, ljubav, pobjedu, dramu - sve stvari koje ja osobno volim u životu. Ne dizajniramo samo za jednu ženu, nego za sve one koje našom estetikom mogu i žele izraziti svoju osobnost. Ono što najviše ističemo svojim radom su ženstvenost, chic i elegancija pa se pokazalo da nekako taj tip žena i preferira naš rad - ističe dizajner. Njegova se “Daria” ne sastoji samo od odjeće, nego i modnih dodataka.

- Torbe iz naše kolekcije nastale su u najboljoj zanatskoj izradi, tako da mogu svojom kvalitetom parirati svjetskim brendovima. Na to smo vrlo ponosni. Uz naše krune koje su već nekoliko godina objekt divljenja naših klijentica, predstavljamo i nove modele kapa “Moskovljanka”, kao i predivne šešire od zečje prešane dlake koje je za nas izradio “Salon šešira Škrgatić”. Imamo i neke nove dekorativne elemente, ukrase za kosu od nojeva perja koji daju dodatni šarmantan i dramatičan moment - kaže Sever, koji se dizajnom bavi već više od 20 godina.

A u modnom biznisu već je dugo i Ivica Klarić, čijom će revijom cijeli event u subotu biti i zatvoren. Šetnjom njegovih modela po pisti obilježit će 15 godina otkako dizajnira. Njegov brend IK Studio tradicionalno je posvećen muškoj modi, a Klarić nam kaže kako nipošto nije pobornik brzih modnih mijena.

- Uopće nisam jedan od onih koji prate trendove. Klasika je ono u što vjerujem - kaže nam, objašnjavajući da je u skladu s tim uvjerenjem napravio i ovu najnoviju kolekciju. - Moja vizija suvremenog muškarca oslanja se na dobro skrojena odijela koja poštuju osnovne postulate muške siluete, s velikom posvećenosti detaljima, koji klasično odijelo mogu potpuno personalizirati i učiniti ga modernim i šarmantnim - ističe Klarić.

15 godina rada

U njegovoj novoj kolekciji prevladavaju odijela s kariranim uzorcima u različitim, hrabrim i jakim, kombinacijama boja. Voli da njegove revije budu pravi show pa je najprije odabrao glazbu koja će na pisti svirati u pozadini, a tek potom se bacio na rad.

- Velika mi je čast slavljeničku reviju predstaviti baš na Bipa Fashion.hr-u. Jako se dobro razumijemo, oni shvaćaju moje, a ja njihove potrebe i zahtjeve - napominje Klarić, osvrćući se na promjene u modnoj industriji koje su se odvile od vremena kada se on počeo baviti tim poslom. - Mnogo se toga promijenilo. U vrijeme kad je moja generacija startala nije bilo toliko platformi za promociju kao danas. Dok je u moje vrijeme bilo toliko važno što će modni urednici u novinama napisati o tvojoj reviji, sada su tu digitalni mediji, koji su i dizajneru i publici dostupni u trenu - zaključuje.

Ivica Skoko ovu zimu vidi u promišljanju značenja ženstvenosti.

- I ove sezone pripremam kolekciju večernjih haljina jer to je ono u čemu je brand Ivica Skoko najbolji. To je raskošna kolekcija u kojoj prikazujem midi i maksi haljine, ali razveselit ću i haljinama koje se mogu bez problema nositi i u dnevno-večernjoj varijanti. Bit će ovo kolekcija večernje mode koja nije samo za crveni tepih, već ima i dašak moderne elegancije u cocktail haljine - priča Skoko dodajući kako je kombinirao floralnu crno-zlatneu vintage čipku s perforiranom kožom.

Revija je u petak u 20 sati na Velesajmu. Dizajner je nedavno imao prilično zanimljivu najavu za kolekciju. Dizajnirao je dvije haljine koje će Miss Hrvatske Ivana Mudnić Dujmina nositi u Kini na izboru za Miss Universe.

- Već dulje vrijeme naše predstavnice nisu ni imale nacionalnu haljinu i drago mi je da se izbor za Miss vraća na poziciju na kojoj zaslužuje biti. Počašćen sam što sam ih ja dizajnirao - kaže Skoko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:48