U 80. GODINI

UMRLA CARLA FENDI, SIMBOL LUKSUZNOG TALIJANSKOG BRENDA Pionirka talijanske visoke mode izgubila je bitku s teškom bolesti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2017. u 15:09

ROMA - VII FORUM ANNUALE LEONARDO - CARLA FENDI, Image: 338453964, License: Rights-managed, Restrictions: No model/property release was granted for this image. Pursuant to law and as previously agreed by registering on this website, the company publishing this image is required to blur or pixelate the sensitive details in such a way as to make those details un, Model Release: no, Credit line: Profimedia, IPA
Profimedia, IPA

Carla Fendi, jedna od pet sestara koja je mali obiteljski biznis s kožom pretvorila u prepoznatljivi luksuzni međunarodni brend, umrla je sa 79 godina nakon duge i teške bolesti, objavila je njezina obitelj u utorak.

Dizajnerica slavnih torbica jarkih boja koje stoje i nekoliko tisuća dolara umrla je u ponedjeljak navečer, piše Reuters. Dok su ostale sestre bile kreativni pokretači brenda, Carla se koncentrirala na promociju tvrtke čiji je logo (dva slova F) postao prepoznatljivi simbol luksuza i kao predsjednica Fendija najčešće se pojavljivala u javnosti.

Od 2001. godine multinacionalna grupa LVMH koja obuhvaća niz luksuznih imena poput Givenchyja, Kenza, Louis Vuittona, Marca Jacobsa i mnogih drugih postala je većinski vlasnik Fendija ugovorom vrijednim stotine milijuna dolara. Talijanski joj mediji tepaju 'pionirka talijanske visoke mode' i 'ambasadorica visoke mode'.

 

No, obiteljski počeci bili su puno skromniji.

Njezina majka, koja se udala za Eduarda Fendija 1925., Adele Casagrande, otvorila je malu radionicu predmeta od kože još 1918. u Rimu. Nakon što se udala za Fendija, zajedno su otvorili mali butik pored radionice, a živjeli su u stanu iznad.

Pet sestara rođene su između 1931. i 1940. i još su od djetinjstva bile okružene kožom, izradom raznih modnih dodataka i prodajom. ‘Modni dodaci su nam bile prve igačke’, rekla je Carla Fendi jednom prilikom za Women's Wear Daily.

 

Polovicom šezdesetih godina sestre su tvrtku preselile u luksuzniji dio Rima, a kasnije su svoje proizvode proširile na odjeću, cipele, parfeme, dodatke za kućanstvo i dječju odjeću. S dizajnom im je uvelike pomogao Karl Lagerfeld s kojim su dugo surađivale.

Posljednjih je godina Carla Fendi postala velika ljubiteljica i zaštitnica umjetnosti, a njezina je zaklada financirala obnovu poznate rimske fontane di Trevi.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo